VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Gâlceavă între exponenții penalului Șor. Mai mulți activiști, lăsați cu buza umflată de „curatori”, după ce au promovat candidații condamnatului Șor

Un grup de activiști ai „grupării Șor” din Bălți au scos la iveală mai multe scheme despre faptul cum au fost trași pe sfoară și lăsați fără banii promiși, după ce toamna trecută, la locale, au promovat activ candidații penalului Ilan Șor. Ziarul Național a publicat o investigație în care vorbește despre cum banii destinați „agitatorilor” din nordul R. Moldova ar fi fost însușiți de „curatori”.

„Au muncit pe rupte în campania electorală pentru alegerile locale generale din 2023, însă au rămas cu buza umflată. Este vorba despre mai mulți activiști de la Bălți, care au lucrat în toamna anului trecut pentru candidații lui Ilan Șor, participând la mitinguri și proteste organizate de politicianul condamnat la 15 ani de închisoare sau distribuind pliante. Una dintre persoanele păgubite ne-a povestit în detalii cum funcționa schema de finanțare a campaniei electorale și cum ajungeau banii la oamenii care nu împărtășeau neapărat „politica lui Șor”, dar își doreau să câștige bani mai ușor”, scrie protalul Ziarul Național.

Potrivit sursei, banii erau repartizați inițial coordonatorilor de echipe, iar aceștia îi împărțeau, ulterior, după bunul plac, chiar dacă în timpul racolării activiștilor, acestora li se promitea că vor fi remunerați. Cifrele discutate variau de la 300 de dolari pe lună, pentru subalterni, și până la 500 de dolari pentru șefi.

„Am participat la mitinguri, am împărțit pliante… Noi nu am mers de viață bună, dar ca să câștigăm un ban în aceste vremuri grele”, a declarat pentru Ziarul Național Olesea de la Bălți, care a îndeplinit rolul de „șef de grup”, având în subordine câteva persoane.

Femeia l-a acuzat direct pe Dumitru Ceban, care în toamnă și-a încheiat mandatul de primar al localității Vatici, raionul Orhei, ales pe listele Partidului „Șor”, și ar fi fost desemnat de către deputata Marina Tauber „curator” la nordul R. Moldova pentru activități de partid. Fost militar de carieră, Ceban ar fi fost șeful așa-zisului „cartier 8” din municipiul Bălți și avea sarcini foarte clare – să mențină o rețea de activiști gata să iasă în stradă la orice oră pentru Ilan Șor sau Marina Tauber, dar și să identifice membrii de partid care nu ar fi tocmai loiali cauzei și ar fi turnători, scrie sursa.
Fostului militar i s-ar fi pus la dispoziție resurse financiare importante pentru aceste „misiuni”, însă la un moment dat ar fi decis să-și păstreze o parte din banii destinați celor care fac munca de jos. Deși unele plângeri ar fi ajuns la Poliția din Bălți, Ceban a reușit să „închidă subiectul” datorită „relațiilor bune” cu unii polițiști de la nord, mai transmite Ziarul Național.

Șefii de grup – 500 de dolari, iar subalternii lor – 300 de dolari

„Noi am muncit foarte mult în campanie, însă Dumitru Ceban a decis altfel. Fetei mele, care este minoră, i-a dat doar 10 000 de lei. Oamenii mei trebuiau să primească câte 300 de dolari pentru octombrie, iar eu – 500 de dolari și… nimic”, a declarat activista lui Șor de la Bălți.

Mai mult, Ceban ar recurge la metode de intimidare, pentru ca femeile să nu mai ceară banii pe care acesta i-a promis. Solicitat de Ziarul Național, Dumitru Ceban a infirmat faptul că ar datora cuiva bani pentru agitația făcută în campania electorală în favoarea candidaților sprijiniți de fugarul Ilan Șor.

Structurile de drept au deschis mai multe dosare penale pe faptul finanțării ilegale a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali afiliați lui Ilan Șor, săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. În acest sens, au avut loc mai multe percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate sacoșe cu bani.

Partidul „Șansă”, condus de jurnalistul Alexei Lungu, a fost eliminat de la alegerile locale generale din noiembrie 2013 prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, după ce Serviciul de Informații și Securitate a prezentat probe potrivit cărora banii pentru coruperea alegătorilor de către reprezentanții acestei formațiuni veneau din Federația Rusă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.