VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Gala Cineaștilor 2024: Filmul „Carbon” a cucerit cele mai multe trofee

Cele mai bune producții cinematografice locale au fost premiate la cea de-a cincea ediție a Galei Premiilor Cineaștilor 2024. În cadrul Galei au fost oferite 15 trofee. Din cele 37 de producții cinematografice autohtone înscrise în concurs, 23 de filme au fost nominalizate.

Pelicula „Carbonˮ, regizată de Ion Borș, a devenit câștigătoarea premiului „Cel mai bun lungmetrajˮ iar regizorul operei cinematografice a fost numit cel mai bun regizor al ediției curente. Comedia dramatică a obținut și premiile pentru cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun scenariu. Potrivit juriului, pelicula „Carbon” a fost lider de vânzări în cinematografe.

Prezent la ceremonie, Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, a menționat că filmul are niște puteri neimaginabile, pe lângă faptul că reușește să transpună în imagini o poveste, filmul reușește să adune oameni buni în jurul lui, să adune pe platoul de filmare specialiști ai producției de film, să adune parteneri, agenți economici care investesc în acest film, să adune public în sălile de cinema, public care vrea să se regăsească în aceste povești, transmite IPN.

„Am demonstrat în ultimii ani că filmele noastre sunt căutate, sunt dorite, sunt întrebate nu doar în Republica Moldova, nu doar în Uniunea Europeană, ci și peste ocean. Da, deocamdată în diaspora, de cei care au plecat din Republica Moldova și vor să vadă producțiile noastre, dar asta este abia primul pas. Și fondul cinematografiei este exact acel instrument care va permite dezvoltarea de mai departe a bresleiˮ, a spus ministrul culturii, Sergiu Prodan.

Oficialul a comunicat că în aceasta săptămână Ministerul Culturii împreună cu colegii din Parlament vor lansa consultările publice vizavi de modificarea legii cinematografiei.

Lungmetrajul „Carbonˮ a primit premiul pentru cel mai bun montaj (Sergiu Barajin), pentru cel mai bun scenariu (Mariana Starciuc), a câștigat nominalizările „Cea mai bună coloană sonorăˮ (Roman Bordei) și „Cele mai bune costumeˮ (Lilia Ixari).

Trofeul „Cea mai bună muzică originalăˮ a fost acordat compozitorului Pavel Malișev pentru filmul „Varvaraˮ. Premiul „Cea mai bună scenografieˮ, acordat pentru o scenografie naturală, organizată și realistă ce susține conflictul interior al personajului principal, l-a primit Gabriela Răbuș care la fel face parte din echipa de creatori ai filmului „Varvaraˮ. Pentru prima dată, în acest an a fost înmânat Premiul pentru performanță remarcabilă în producție cinematografică. Acesta i-a fost acordat lui Sergiu Cumatrenco care a lucrat asupra peliculei „Varvaraˮ.

Actorul Anatol Mârzenco  a câștigat premiul pentru cel mai bun rol masculin în opera cinematografică „Tuneteˮ. Pentru naturaleța cu care a abordat un rol de anvergură, actrița Tincuța Josan din filmul „Tuneteˮ a primit premiul „Cel mai bun rol femininˮ. Premiul pentru cea mai bună imagine se acordă pentru plasticitate și realism ce acaparează și creează emoție pură. Câștigării acestui trofeu au devenit Nicu Drăgan și Ioane Bobeica care fac parte din echipa de creatori ai filmului „Tuneteˮ.

Filmul  „Republica Libertății. Eseuˮ de Vadim Tristan Belocur a fost numit cel mai bun documentar. Acesta a fost apreciat de către juriu pentru o viziune documentaristică proaspătă, pentru curajul de a aborda un subiect complex. Juriul, de asemenea, a decis să ofere și o mențiune specială la această categorie care a fost acordată documentarului  „Drumul Războiului: Irpinˮ de Viorica Tătaru și Andrei Captarenco.

Filmul câștigător în categoria „Cel mai bun scurtmetrajˮ este pelicula „Eu sunt Dorinˮ de Valeriu Andriuță.

Serialul de comedie „Oameni Gospodariˮ, în regia lui Mircea Bobână, a fost numit  „Cel mai bun serialˮ.

În cadrul ceremoniei a fost oferit și un premiu maestrului Eugen Doga pentru contribuția excepțională în patrimoniul cinematografiei naționale și la perpetuarea valorilor culturale. 

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Cineaștilor din Moldova, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei din Moldova și cu susținerea Ministerului Culturii. Prima ediție a Galei Premiilor Cineaștilor a avut loc în 2020.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.