VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fundația cunoscutului om de afaceri George Soros se retrage din UE, nu și din statele-candidate la aderare

Presa scrie că Republica Moldova, una dintre țările beneficiare ale proiectelor Soros, a obținut cel puțin 1,5 mld. de dolari în ultimii ani. După anunțul făcut cu aproape două luni în urmă de miliardarul american George Soros, privind predarea ștafetei afacerilor sale fiului său mai mic, Alexander Soros, acesta a dezvăluit un nou plan de acțiune pentru fundația sa. Schimbarea strategică propusă de fiul Alexander presupune retragerea semnificativă din proiectele din Uniunea Europeană, cu renunțarea la 40% din acțiunile și proiectele în care Fundația Soros este implicată, orientându-se către alte părți ale lumii.

Într-un email trimis angajaților Open Society Foundations, publicat de Reuters, Alexander Soros a explicat că această direcție strategică urmărește schimbarea accentului și alocarea resurselor pentru a avea un impact semnificativ în alte regiuni ale lumii. Cu toate că această schimbare se abate de la munca anterioară a fundației în Europa, Alexander Soros a subliniat că este o decizie pentru viitor și bazată pe oportunitățile de a contribui la impactul global.

Ulterior publicării emailului de către Reuters, un oficial de la Fundația Soros a oferit explicații suplimentare, asigurând că organizațiile dedicate societății civile din Europa, inclusiv cele care se ocupă de integrarea romilor și alte proiecte, vor continua să primească sprijin.

Alexander Soros a adăugat că fundația se află într-un proces de schimbare și adaptare continuă la evoluția mediului global, iar aceste modificări reflectă direcția strategică pe termen lung.

Fundația Soros este cunoscută pentru finanțarea unor proiecte și programe sociale în întreaga lume, cu un accent semnificativ în Europa. Acest nou plan de acțiune sugerează o reorientare a resurselor către alte regiuni, menținându-se în continuare angajamentul de a sprijini proiectele și organizațiile care promovează societatea deschisă și valorile democratice.

În fiecare an, peste 1,5 miliarde de dolari sunt direcționați la nivel global, pentru finananțarea programelor din Europa, inclusiv în Ucraina, Republica Moldova, Kârgâstan şi Balcanii de Vest prin fundaţiile naţionale.

Miliardarul George Soros a anunțat cu puțin timp în urmă că predă ștafeta imperiului său de afaceri fiului său, Alexander, iar acesta din urmă a răspuns simplu: „A meritat-o”. Imperiul financiar al lui George Soros este evaluat la aproximativ 25 de miliarde de dolari SUA, scrie Financial Times.

Speculantul care a ruinat milioane de existenţe?

George Soros a fost cu mai bine de o jumătate de secol în urmă unul din inventatorii strategiilor de depuneri cu mare risc. Cel mai mare succes al său, care l-a făcut celebru la nivel mondial, a fost o speculaţie monetară împotriva lirei britanice, prin care o firmă condusă de Soros a câştigat în 1992, în timp record, aproape un miliard de dolari. De aceea Soros este numit în Ungaria, inclusiv de către premierul Orban, un speculant care nenoroceşte milioane de oameni.

În fapt, prăbuşirea lirei sterline, pe 16 septembrie 1992, are o poveste mai complicată, care a produs discrepanţe politice, sociale şi economice cu mult înainte ca Soros şi alţi investitori să câştige de pe urma ei. Soros a devenit între timp unul din criticii cei mai vocali ai capitalismului financiar modern şi cere reglementarea mai strictă a pieţelor financiare.

Totuşi, dat fiind că Soros a câştigat în continuare miliarde din afaceri bursiere până când s-a retras ca investitor privat, mulţi din criticii săi îl acuză de schizofrenie. Criticat este şi faptul că fonduri cu care Soros lucrează sunt înregistrate în paradisuri fiscale. I se reproşează de asemenea că nu urmăreşte o strategie de investiţii mai sustenabilă, de pildă pe modelul fondului de stat al Norvegiei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.