VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Frontiera Galați–Giurgiulești, sub control coordonat: Proiect votat cu largă majoritate de Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare din România.

S-au înregistrat 293 voturi pentru, 2 contra și o abținere.

Acordul a fost semnat la 20 noiembrie 2024, la București.

Actul normativ are ca scop facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea circulației mărfurilor, ca parte a procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană și a sprijinului acordat economiei ucrainene, grav afectate de război, în cooperare cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, se precizează în raportul Comisiei de apărare, informează Agerpres.

Conform sursei citate, Acordul prevede implementarea controlului coordonat în punctul de trecere Galați – Giurgiulești, stabilind cadrul juridic bilateral, modul de organizare a controlului, atribuțiile personalului implicat, protecția datelor personale, procedurile de aplicare.

„Prin acest Acord se creează cadrul juridic bilateral necesar implementării conceptului de control coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, în același mod în care se desfășoară în prezent în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova)”, se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de Guvern.

Acest acord se aplică pentru o perioadă de 12 luni care începe să curgă de la data la care controlul coordonat devine operațional. Orice prelungire a valabilității Acordului pentru noi perioade de 12 luni este decisă prin acordul părților, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control, prelungirea realizându-se pe cale diplomatică.

Potrivit Acordului, controlul coordonat este definit ca fiind controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieșire urmat consecutiv de personalul statului de intrare, efectuat pe teritoriul unui singur stat.

Deputatul AUR Valeriu Munteanu a afirmat că se instituie două controale la frontieră, nu un control comun după standardul european.

El a arătat că procedura este greoaie și că „între Republica Moldova și România nu trebuie să existe două vămi, două puncte de control”. „Basarabia e România”, a spus acesta, menționând, însă, că deputații AUR au votat pentru adoptarea actului normativ.

Deputatul S.O.S România Ciprian Ciubuc a spus că vor fi umiliți cetățenii români.

„Noi practic investim în program în tot felul de ghișee, tot felul de clădiri care se construiesc atât pe partea Republicii Moldova, cât și pe partea României în așa fel încât umilim, practic, cetățenii români. Din punctul meu de vedere, înțeleg că odată cu intrarea în Schengen suntem obligați, ca țară, să păzim frontiera de est, dar noi, ca politicieni, trebuie să facem să apropiem aceste două maluri ale Prutului și să facem demersuri de unire pentru că vorbim aceeași limbă, suntem același neam, iar banii contribuabililor români nu trebuie aruncați pentru tot felul de construcții și programe pilot ca să umilim cetățenii români care tranzitează această frontieră”, a adăugat Ciprian Ciubuc.

Deputatul PNL Andrei Baciu a afirmat, la rândul său, că „adoptarea acestui acord este esențială pentru îmbunătățirea priorității traficului la frontieră, reducerea timpilor de așteptare și consolidarea cooperării între România și Republica Moldova, dar se înscrie și în eforturile României de a sprijini economia ucraineană grav afectată de război”.

„Acest acord nu doar că facilitează circulația persoanelor și a mărfurilor, ci și susține integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, oferind un sprijin concret în procesul de aliniere la standardele europene”, a mai spus Baciu.

Camera Deputaților este prima sesizată, iar Senatul este for decizional.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.