VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ Vârstnicii activi din diverse domenii au primit diplome și premii bănești

Persoanele în etate care pe parcursul anului s-au remarcat prin realizări în diverse domenii, precum știință, pedagogie, jurnalism, cultură, artă și sport au fost premiați, marți, 3 octombrie, de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Cei 14 laureați ai Concursului Premiul Național „Pentru o viață activă la orice vârstă”, ediția 2023 au primit diplome și premii bănești.

„Astăzi vreau să celebrăm activismul dumneavoastră, dorința de a sparge tiparele, de a arăta că a fi vârstnic, inclusiv în Republica Moldova, nu înseamnă să te izolezi, să fii o persoană fără inițiativă, care are doar nevoie de suport, dar o persoană care contribuie în continuare la dezvoltarea societății, o persoană care are o voce pe care și-o face auzită, o persoană care contează. Știu că ați muncit mult, ați construit această țară, ați luptat pentru independența și pentru democrația ei și minimum ce trebuie să facă acest Guvern și generația mea este să garanteze un sistem de pensii decent și sustenabil. Vă asigur că acesta este obiectivul nr. 1 pe care ni l-am asumat în cadrul acestui minister și, zi de zi, depunem eforturi constante în acest sens”, a declarat Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale.

Concursul Premiul Național „Pentru o viață activă la orice vârstă” este organizat în contextul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice, pentru al șaselea an consecutiv. Scopul acestuia este de a încuraja participarea activă a persoanelor în etate la viața societății și de a recunoaște meritele și performanțele seniorilor în diverse sfere de activitate.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, anul acesta la concurs au fost depuse 28 de dosare, iar câștigătorii au fost desemnați de către o comisie de examinare, formată din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai societății civile. Pentru organizarea ediției curente, din bugetul de stat a fost alocată suma de 80 de mii de lei.

Premianții din acest an sunt: Aurelia Crivoi (77 ani) – doctor habilitat în biologie, profesor universitar; Vera Ghimpu-Munteanu (67 ani) – redactor-prezentatoare, Redacția Muzică Radio, Radio Moldova, solistă a ansamblului etnofolcloric „Tălăncuța”; Tudor Ungureanu (60 ani) – conducătorul ansamblului etno-folcloric „Ștefan Vodă”; Elena Gîdilica (62 ani) – membră a Consiliului de administrație al Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova; Antip Țarălungă (74 ani) – președintele Uniunii Coregrafilor din Republica Moldova, maestru în arte, profesor de coregrafie; Alexandru Slivco (87 ani) – antrenor-profesor în cadrul Școlii sportive specializate de atletism nr. 3;Tamara Pascaru (66 ani) – coordonatoare a Grupului de Seniori „Vârsta de Argint”, președinta Rețelei Naționale de Seniori Activi din Moldova; Valentina Jamba (74 ani) – președinta AO ,,Eco-Sor”; Vasile Jitaru (78 ani) – meșter popular, confecționarea instrumentelor muzicale, membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova și al Uniunii Muzicienilor din Moldova; Violeta Bodean (76 ani) – formatoare locală la disciplina chimie, membră a comisiilor de bacalaureat din raioanele Drochia, Soroca și or. Bălți; Lilia Melnicenco (72 ani) – președinta AO ,,Viitorul”, activează în proiecte sociale pentru persoanele în etate; Mihail Postovan (74 ani) – președintele Asociației veteranilor de război, membru al Consiliului de administrație al Uniunii Pensionarilor; Svetlana Gorobievschi (71 ani) – profesor universitar, doctor habilitat, UTM; Elena Ostaș (64 ani) – educatoare-profesoară de limba română în cadrul Instituției de Educație Timpurie din com. Congazcicul de Sus, membră a „GAL-lui Steaua Bugeac”, membră activă a echipei de voluntari a organizației HelpAge International în Moldova.

În iunie curent, Ministerului Muncii și Protecției Sociale a aprobat Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027. Documentul este axat pe patru obiective generale și prevede extinderea accesului la servicii sociale, sporirea numărului persoanelor vârstnice care utilizează tehnologiile informaționale, promovarea învățării pe tot parcursul vieții prin lansarea „Universității pentru Vârsta a Treia” și implicarea tuturor instituțiile statului în crearea unui mediu prielnic pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă a oamenilor.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova sunt peste 598 de mii de persoane care au 60 de ani şi peste, ceea ce constituie aproximativ 24% din totalul populației.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.