Regele Charles al III-lea a fost încoronat monarh al naţiunii. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, i-a aşezat pe cap coroana somptuoasă din secolul al XVII-lea a Sfântului Edward, în cel mai important moment al ceremoniei solemne de la Westminster Abbey, în inima capitalei britanice.
După ce i-a aşezat coroana pe cap, arhiepiscopul a strigat în faţa adunării „Dumnezeu să-l salveze pe rege”, după care au răsunat trompetele. Charles este cel de-al 40-lea suveran care a fost încoronat la Westminster Abbey, unde au fost încoronaţi şi predecesorii săi începând din 1066. Cuplul regal s-a întors apoi la Palatul Buckingham.
Regele a fost uns cu mir, partea cea mai sacră a ceremoniei
Regele Charles al III-lea a fost uns cu mir, în spatele unui paravan şi departe de privirile publicului, în partea cea mai sacră a ceremoniei sale de încoronare, organizată sâmbătă la Westminster Abbey din Londra, scrie BBC. Ungerea cu ulei sfânt reprezintă cea de-a treia etapă din cadrul ceremoniei. Un paravan l-a ascuns pe suveran de privirile publicului. Aceasta este considerată partea cea mai sacră a ceremoniei.
Regele a dat jos roba ceremonială şi s-a aşezat pe Tronul Încoronării pentru a fi uns cu ulei sfânt. Procedura accentuează statutul spiritual al suveranului, care este şi liderul Bisericii Anglicane.
Ce implică ungerea suveranului: Arhiepiscopul de Canterbury toarnă mir din Ampulla – o sferă din aur – în Lingura Încoronării înainte să îl ungă pe rege şi să deseneze o cruce pe fruntea, pieptul şi mâinile monarhului, notează digi24.ro.
Regele a depus jurământul de încoronare
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a depus jurământul de încoronare în cadrul ceremoniei organizate sâmbătă la abaţia Westminster din Londra, informează BBC. Ceremonia a început cu procedura de recunoaştere a suveranului.
În prima etapă – recunoaşterea monarhului -, regele Charles a fost prezentat în faţa poporului, o tradiţie care datează din epoca domniilor anglo-saxone.
Arhiepiscopul de Canterbury a recunoscut existenţa numeroaselor religii care există în Regatul Unit şi a spus că Biserica Anglicană „va încerca să promoveze un mediu în care oamenii de toate credinţele să poată să se simtă liberi”.
Apoi, arhiepiscopul Justin Welby a iniţiat „Jurământul de încoronare” – o procedură obligatorie prin lege. El l-a întrebat pe regele Charles dacă va respecta legea şi Biserica Anglicană în timpul domniei sale.
Suveranul a răspuns afirmativ, a pus o mână pe Biblie şi a jurat „să îndeplinească şi să respecte” aceste promisiuni.
Regele Charles al III-lea a depus apoi un al doilea jurământ – Jurământul Declaraţiei de Acces pe Tron -, prin care a spus că este un „protestant credincios”.