VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

FOTO/ Război în Ucraina, ziua 429. Bilanțul persoanelor decedate în Uman a crescut la 23, printre care patru copii

UPDATE: Numărul victimelor atacului rusesc cu rachetă asupra orașului ucrainean Uman a ajuns la 23, iar lucrările de salvare continuă.

Potrivit șefului administrației militare regionale Cerkași, Igor Tabureț, copiii care au murit în urma atacului s-au născut în anii 2009, 2012 și 2021, fiind stabilit anul nașterii celui de-al patrulea copil.

Totodată, autoritățile ucrainene precizează că salvatorii au găsit un alt cadavru de copil. În total, 23 de persoane au fost ucise, inclusiv patru copii, notează unian.net.

UPDATE: Vineri au fost emise noi alerte aeriene pentru o mare parte din estul și sudul Ucrainei și unele regiuni centrale, oficialii făcând apel la rezidenți să nu ignore avertismentele, relatează Reuters.

„Nu ignorați alertele”, a spus Andrii Iermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, pe aplicația de mesagerie Telegram, la câteva ore după loviturile mortale cu rachete rusești, vineri, mai devreme.

Ulterior, Ucraina a a anunțat că a anulat o serie de alerte aeriene care au fost emise pentru o mare parte din estul și sudul Ucrainei și unele regiuni centrale, în urma atacurilor anterioare cu rachete rusești, care au ucis 24 de persoane, au declarat autoritățile.

UPDATE: Rusia îi va deporta pe locuitorii celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova la 30 septembrie 2022 – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – dacă aceştia nu adoptă cetăţenia rusă, potrivit unui decret promulgat joi de preşedintele rus, Vladimir Putin, care a vizitat recent pentru a doua oară teritoriile ocupate de armata rusă în Ucraina.

Aceste persoane trebuie să îşi declare în mod expres disponibilitatea de a primi paşaportul rusesc sau, în caz contrar, de a-şi menţine cetăţenia actuală sau statutul de apatrid. Dacă refuză să jure credinţă Rusiei, atunci vor putea rămâne în cele patru teritorii din estul şi sudul Ucrainei doar până la 1 iulie 2024, potrivit agenţiei Interfax. Ulterior, aceştia vor fi consideraţi cetăţeni străini şi pot fi expulzaţi din ceea ce Kremlinul consideră a fi teritorii ale Federaţiei Ruse. Mai multe detalii aici

UPDATE: Numărul morților în urma valului de lovituri cu rachete rusești înainte de zori, primul atac de acest gen la scară largă care a lovit Ucraina în aproape două luni, a crescut la cel puțin 16, relatează CNN.

Numărul deceselor în urma atacurilor ruse din Ucraina de vineri dimineață a crescut la 16 după ce încă două cadavre au fost găsite în Uman. Alte două decese au fost raportate mai devreme în orașul Dnipro.

Printre cele 16 victime se numără şi copii.

La Dnipro, o femeie de 31 de ani și copilul ei de 2 ani au murit, potrivit Parchetului Regional Dnipropetrovsk într-o postare pe Telegram. Doi copii de 10 ani se numără printre morții din Uman, a declarat Ihor Tabureț, șeful regiunii Cerkași.

Rachete și drone au fost doborâte și peste capitala Kiev, în ceea ce autoritățile au numit primul atac cu rachete asupra capitalei ucrainene în ultimele 51 de zile.

Fragmente de la o rachetă interceptată deasupra regiunii Kiev au lovit o clădire rezidențială cu mai multe etaje și au rănit două persoane, inclusiv o fată de 13 ani, a declarat șeful poliției din regiunea Kiev, Andrii Nebytov.

Preşedintele Volodimir Zelenski a postat pe Facebook imagini care arată ce a mai rămas din clădirea din orașul Uman în timp ce zeci de salvatori acționează la locul tragediei.

Zelenski afirmă că teroarea rusească trebuie să primească un răspuns corect din partea Ucrainei și a lumii și avertizează că nu vor uita nicio crimă.

„Această teroare rusească trebuie să primească un răspuns corect din partea Ucrainei și a lumii. Și o vor primi. Fiecare astfel de atac, fiecare rău împotriva țării și poporului nostru aduce statul terorist mai aproape de eșec și pedeapsă, nu invers cum gândesc ei. Nu vom uita nicio crimă, nu vom lăsa niciun ocupant să scape de responsabilitate”, a scris Zelenski pe Facebook.

UPDATE: Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), care reuneşte deputaţi din 46 de ţări, a adoptat la 27 aprilie o rezoluție în care se afirmă că transferul forțat al copiilor ucraineni de către Rusia echivalează cu un genocid, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Dovezile documentate ale acestei practici corespund definiţiei internaţionale a genocidului”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat, după votul asupra textului care „cere” repatrierea copiilor.

Potrivit rezoluţiei adoptate joi, există „dovezi” că copiii deportaţi s-au confruntat cu un proces de „rusificare” prin reeducare în limba, cultura şi istoria ruse.

Aceste transferuri sunt „planificate clar şi organizate într-un mod sistematic” ca politică de stat şi au ca obiectiv „anihilarea oricărei legături şi a oricărei caracteristici a identităţii lor ucrainene”, potrivit textului.

APCE a cerut, de asemenea, ca ONU şi Crucea Roşie să aibă acces în Rusia pentru a colecta informaţii despre copiii deportaţi şi să fie colectate dovezi ale crimelor – inclusiv genocid – care ar fi putut fi comise.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că rezoluția este o decizie importantă care va contribui la „tragerea la răspundere a Rusiei și a liderilor săi”. În mesajul său video, el a spus că este prima recunoaștere din partea unei organizații internaționale de nivel atât de înalt.

„Această decizie va ajuta în mod semnificativ activitatea noastră globală de a trage la răspundere Rusia și oficialii săi, inclusiv șeful statului terorist, pentru genocid și o politică de genocid împotriva Ucrainei. Deportarea copiilor ucraineni este unul dintre elementele ale politicii prin care Rusia încearcă să șteargă identitatea poporului nostru, să distrugă însăși esența ucrainenilor. Aceasta este o crimă deliberată de genocid comisă de oficialii ruși”, a spus Zelenski.

Kievul a estimat la începutul lunii aprilie că peste 16.000 de copii ucraineni au fost „răpiţi” şi duşi în Rusia de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie 2022, iar mulţi ar fi fost duşi în centre de plasament.

Rusia a atacat vineri dimineața devreme mai multe orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev. Sirene de raid aerian și explozii au fost raportate în toată țara. În jurul orei 4 dimineața forțele ruse au atacat Ucraina cu avioane strategice tu-95 din zona Mării Caspice, informează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Forțelor Aeriene ale Ucrainei în comun cu alte forțe de apărare ucrainene au distrus 21 din cele 23 de rachete X-101/X-555, precum și două UAV-uri de nivel operațional-tactic, susțin autoritățile militare.

„Astăzi, teroriștii ruși au lansat un alt atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Informațiile despre consecințe sunt în curs de evaluare. În ultima zi, inamicul a lansat 8 rachete și 31 de lovituri aeriene, a efectuat 56 de atacuri MRLS asupra pozițiile trupelor și zonelor populate. Mai mulți civili au avut de suferit, clădiri rezidențiale private și alte infrastructuri civile au fost distruse și avariate”, informează Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

Autoritățile militare atenționează că amenințarea cu noi rachete și lovituri aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne ridicată.

Forțele ucrainene au respins 65 de atacuri în direcțiile Bahmut, Avdiivka și Marinka, unde rușii continuă să-și concentreze eforturile asupra operațiunilor ofensive. Bahmut și Marinka rămân în epicentrul ostilităților, armata ucraineană le apără cu curaj. Acest lucru a fost raportat în rezumatul de vineri dimineața al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

La Uman, în regiunea Cherkasy, rachetele au lovit o clădire rezidenţială şi depozite. În urma atacurilor, 3 persoane au murit iar 8 au fost rănite. La Dnipro, o femeie şi un copil au fost ucişi, potrivit Unian.

După miezul nopţii de joi spre vineri, au fost raportate explozii în Dnipropetrovsk, Kremeciuk şi Poltava, în centrul Ucrainei și în Nikolaiev, zona de sud a țării.

Forțele de apărare aeriană au doborât 11 rachete de croazieră și 2 drone în regiunea Kievului. Nu există victime sau distrugeri semnificative, potrivit șefului Administrației Militare a orașului Kiev, Serghei Popko.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.