VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ Primii oaspeți: Ursula von der Leyen și Josep Borrell au ajuns la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, sunt primii oficiali care au ajuns la Chișinău pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, președintele von der Leyen urmează să se întâlnească cu președinta Maia Sandu, ulterior, oficialele vor susține o conferință de presă comună la ora 17:00.

Mai târziu, Înaltul reprezentant Borrell va inaugura oficial noua misiune de parteneriat a Uniunii Europene în Moldova, împreună cu viceprim-ministrul/ministrul de externe Popescu și ministrul de interne, Ana Revenco. Apoi, în prezența ministrului moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, Josep Borrell va înmâna oficial echipamentul nou livrat Forțelor Armate ale Republicii Moldova, finanțat în cadrul Instrumentului european pentru pace.

Menționăm că cei doi oficiali europeni au reiterat sprijinul necondiționat pentru parcursul european al Republicii Moldova.
„Moldova este parte a familiei noastre europene”, a declarat Von der Leyen în cadrul vizitei sale oficiale la Chișinău, în noiembrie 2022.

Tot atunci, președintele Comisiei Europene a anunțat că Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un pachet de urgență în valoare de 250 de milioane de euro, pentru achiziția de gaze și compensarea costurilor la energie pentru populație.

De menționat că UE a fost aproape de cetățenii Republicii Moldova și într-o perioadă marcată de crize și incertitudine.

Doar în octombrie 2021 – decembrie 2022, UE a oferit suport în valoare de peste 840 de milioane de euro pentru a depăși provocările.

În cadrul vizitei la Chișinău din martie anul trecut, Josep Borrell a evidențiat sprijinul deplin al UE pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova și pentru sprijinirea reformelor sale. Ulterior, UE a anunțat despre instituirea unei misiuni civile pentru Republica Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității țării. Desfășurarea acestei misiuni denotă un nou semnal important de sprijin al UE în circumstanțele actuale.

Recent, membrii legislativului european au adoptat Rezoluția Parlamentului European nr.223/2595 din 19 aprilie 2023 prin care au solicitat Comisiei și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la UE până la sfârșitul acestui an, urmare a îndeplinirii celor nouă condiționalități.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.