VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ Premiile Ministerului Culturii 2023: Cine sunt laureații din acest an

La Gala Premiilor Ministerului Culturii, desfășurată în seara zilei de 15 ianuarie, președinta Maia Sandu, alături de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, au înmânat premii oamenilor de cultură care au obținut rezultate remarcabile în domeniile lor de creație, în anul trecut. În cadrul evenimentului au fost acordate 15 premii și trei diplome speciale pentru 21 de oameni și instituții care s-au remarcat prin activitatea lor în domeniul culturii.

Premiile Ministerului Culturii în domeniul culturii se acordă anual pentru produse de creaţie şi inovaţii artistice care au un impact semnificativ asupra patrimoniului cultural naţional şi internaţional, au obținut aprecierea societăţii şi au contribuit la promovarea culturii naţionale. Ministrul culturii a spus că instituției nu i-a fost ușor să decidă cine sunt laureații premiilor Ministerului Culturii.

„Astăzi îi onorăm pe oamenii de cultură care, în anul 2023, s-au evidențiat și s-au impus în viața culturală a țării noastre, în diverse domenii. Au reușit prin har, prin dăruire și pasiune, prin muncă titanică și prin originalitate. Au reușit prin fidelitate nemărginită pentru acest parcurs deloc ușor, pe care și l-au ales ca profesie”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

În mesajul său adresat oamenilor de cultură, președinta Maia Sandu a menționat că se simte privilegiată să participe la celebrarea Zilei Naționale a Culturii, iar astfel – la celebrarea excelenței, a performanței, a unicității și avântului creator.

„Cultura, prin toate formele ei de manifestare, este axa formatoare a unei societăți – o axă a libertății, rezistenței și dăinuirii în timp. Este singura sursă de bucurie, o formă a maturității spiritului și de celebrare a umanității din noi”, a spus șefa statului.

Laureații Premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2023:

  • Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul Artei Teatrale – actorul și regizorul Sergiu CHIRIAC;
  • Premiul „Constantin Stere” în domeniul Literaturii – scriitorul Nicolae POPA și scriitoarea Lorina BĂLTEANU;
  • Premiul „Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei – Svetlana CHIRIAC, pictor-restaurator la Muzeul Național de Arte Plastice al Republicii Moldova;
  • Premiul „Vladimir Curbet” în domeniul Dansului – Baletul Național „JOC”, directoare Aliona BARONCEA;
  • Premiul „Gavriil Musicescu” în domeniul Muzicii – ansamblul de acordeoniști „CONCERTINO” al Filarmonicii Naționale, condus de Eugen NEGRUȚA, Maestru în Artă, Colectiv Artistic Emerit;
  • Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic – Nelly ȚURCAN, doctor habilitat, profesor universitar, cercetătoare;
  • Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial – Stela MOLDOVANU, fondatoarea comunității „MăiestrIA”;
  • Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media – Maria IVANOV, directoare executivă a publicației „Timpul” din România, ediția din Republica Moldova”;
  • Premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice – Elena BONTEA, artist plastic, critic de artă;
  • Premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei – Ioan BOBEICA, scenarist și regizor al filmului „Tunete”;
  • Premiul „Veniamin Apostol” în domeniul educației artistice – Valeriu LUȚA, directorul Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”;
  • Premiul „Valentina Rusu-Ciobanu” în domeniul Artelor vizuale – Pavel OBREJA, artist plastic;  
  • Premiul pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local – Cristina ȚURCANU, șefa Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului raional Drochia și Diana JOSU-BRANIȘTE, șefa Secției Cultură din Raionul Ialoveni;
  • Premiul pentru întreaga activitate – Anatol VIȚU, violonist, compozitor și dirijor, Artist Emerit;
  • Premiul Special „Diplomație Culturală” – pianistului Marcel LAZĂR și acordeonistul Radu RĂȚOI, deținător al titlului de Campion Mondial, interpretare la acordeon.

De asemenea, a fost oferită Diploma de Merit pentru promovarea Teatrului Documentar regizoarei Luminița ȚÂCUDiploma de Merit pentru promovarea intervențiilor la monumentele istorice – arhitectului Mihai ANDRIEȘ (pentru contribuție esențială la restaurarea „Morii cu Abur” din Merșeni, Hâncești, a Bisericii de Lemn din Vorniceni, Strășeni și a altor obiecte de importanță națională), Diplomă pentru promovarea Patrimoniului construit din Municipiului Chișinău – cercetătoarei Anetta DABIJA, pentru promovarea patrimoniului istoric al capitalei.

Gala Premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2023 s-a desfășurat la Palatul Republicii în prezența a peste 250 de invitați – oficiali, diplomați și angajați în sfera culturii din toată țara.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.