VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ Laureații Premiului Național și-au ridicat distincțiile. Recean: Mă bucur că oamenii din R. Moldova au talent

Laureații Premiului Național ediția anului 2023 și-au ridicat distincțiile în cadrul unei ceremonii organizate la Casa Guvernului.

Potrivit Guvernului, și în acest an, câștigătorii au fost selectați de către Comisia pentru decernarea Premiului Național în baza dosarelor depuse.

Premiile au fost înmânate de prim-ministrul Dorin Recean care a adus aprecieri laureaților pentru promovarea valorilor naționale și a imaginii țării în întreaga lume. 

Mă bucur că oamenii din Republica Moldova au talent să producă fie opere de artă, fie opere tehnologice care bucură oamenii, care îmbunătățesc viața oamenilor și care știu cum să formeze viitorul Republicii Moldova. Vă felicit pentru aceste performanțe și încurajez pe toată lumea să aducă plusvaloare în orice domeniu ar activa”, a spus premierul Dorin Recean.

În anul curent, de Premiul Național s-au învrednicit:

– Ion Borș, producător, regizor, și Mariana Starciuc, scenaristă, decana Facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, pentru originalitatea filmului „Carbon”, pentru promovarea imaginii Republicii Moldova, dar și pentru dezvoltarea domeniului cinematografic.

„În numele echipei de creație a filmului „Carbon”, vrem să mulțumim statului pentru acest premiu și pentru faptul că a fost primul partener economic al proiectului. Acest lucru este foarte important, atunci când ești la început de drum și încerci să creezi ceva fără susținere”, a declarat Ion Borș.

– Vladimir Palamarciuc, pentru activitatea prodigioasă, limbajul metaforic și simbolic al operei, care iese în evidență prin conjugarea elementelor artei populare cu elementele inovatoare ale artei contemporane, organic inserate în structuri plastice tradiționale, dar și pentru promovarea valorilor culturale pe plan național și internațional;

– Larisa Turea – scriitoare, dramaturgă, Maestru în Artă, pentru lucrarea „Cartea foametei”, care evocă atât prin mărturiile supraviețuitorilor, cât și prin documente de arhivă originale fenomenul foametei postbelice în perioada sovietică ca instrument de reducere a rezistenței față de regimul comunist;

– Nina Corcinschi, doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar, critic și istoric literar, directoarea Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, pentru lucrările de critică literară scrise cu abnegație și pentru activitatea prodigioasă în domeniile culturii și științei filologice;

– Nicolae Leahu, doctor în filologie, conferențiar universitar, poet, critic, director al Școlii Doctorale de Filologie, Facultatea de Litere a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, pentru Opera Omnia.

„E bine să privim peste umăr și să le mulțumim celor care ne-au format și ne ajută să ne împlinim. Le mulțumesc și contribuabililor care susțin acest premiu”, a menționat Nicolae Leahu.

– Ilona Stepan, conferențiar universitar, director artistic și prim-dirijor al Capelei Corale Academice „Doina” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, prim-dirijor al Corului Național de Cameră al Sălii cu Orgă, Artist al Poporului, pentru activitate remarcabilă și profesionalism înalt.

„Vă mulțumesc pentru acest premiu și să știți că cea mai mare fericire este să fii apreciat aici, acasă”, a subliniat Ilona Stepan.

– Veaceslav Sambriș, regizor, Maestru în Artă, director artistic al Instituției Publice Teatrul Republican „Luceafărul”, mun. Chișinău, pentru înaltă măiestrie, promovarea imaginii teatrului, a artei spectacolului și a culturii în țară și peste hotare, precum și pentru realizările deosebite în montarea spectacolelor;

– Echipa Centrului Național de Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei, formată din Viorel Bostan, profesor universitar, doctor habilitat în tehnică, rector, cercetător științific principal, director de proiect; Nicolae Secrieru, conferențiar universitar, doctor, cercetător științific coordonator; Valentin Ilco, cercetător științific, Vladimir Melnic, cercetător științific, Alexei Martîniuc, cercetător științific,  Vladimir Vărzaru, cercetător științific – pentru dezvoltarea și lansarea nanosatelitului Republicii Moldova „TUMnanoSAT” cu misiuni de cercetare de la Stația Spațială Internațională și pentru monitorizarea, postoperarea și promovarea tehnologiilor spațiale.

„Este extraordinar că ne aflăm, astăzi, aici. De obicei, cercetătorii și inginerii ajung mai rar în lumina reflectoarelor. Acest premiu înseamnă că ingineria în Republica Moldova are viitor, iar cercetările, cu siguranță, vor continua” a evidențiat Viorel Bostan.

– Departamentul „TeleFilm-Chișinău” al Companiei „Teleradio-Moldova”: director Mircea Surdu, vicedirector și producător Leonid Melnic, regizor principal Eugeniu Popovici, redactor Lucia Tăut și cameraman Roman Gațcan – pentru abordarea inovativă, perseverență și abnegație în activitate, contribuție substanțială la dezvoltarea societății, la promovarea principiilor moral-umanitare, precum și la consolidarea valorilor, a patrimoniului și a imaginii Republicii Moldova.   

Premiul Naţional, în valoare de 100 de mii de lei, se acordă anual de către Guvern în semn de recunoștință și gratitudine pentru rezultate deosebite, cu impact major asupra progresului științific, care au contribuit considerabil la promovarea imaginii țării pe plan internațional.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.