Mai mulți locuitori din Găgăuzia s-au adunat la data de 14 iunie în clădirea Comitetului Executiv al Găgăuziei pentru a primi „ajutoare financiare” în monedă americană din partea Federației Ruse.
Olga Patutina, asistent social în cadrul Primăriei Comrat, care este și membră în Consiliul Bătrânilor a declarat pentru Nokta.md că Ambasada Rusiei distribuie bani cetățenilor din familii social-vulnerabile, în baza unor cereri care conțin următoarele certificate: despre starea de sănătate de la medicul de familie; despre componența familiei; despre venituri; despre locul de reședință.
„În baza acestor documente, cetățenii social-vulnerabili primesc asistență materială o dată pe an. Suma depinde de diagnosticul bolii, eliberat de medicii de familie, de la 100 la 500 de dolari”, a declarat Vasili Arnaut.
Potrivit acestuia, în acea zi, doar locuitorii regiunii Comrat, aproximativ 50 de persoane, au primit bani de la ambasadă, iar în zilele următoare, locuitorii regiunilor Vulcănești și Ceadâr-Lunga. În total vor primi plăți 120 de persoane din toată Găgăuzia.
Faptul de a primi bani de la Ambasada Rusiei este confirmat într-o chitanță, care este semnată de fiecare destinatar, indicând datele pașaportului acestuia.
Unii destinatari au refuzat să comenteze despre primirea banilor și pur și simplu au rămas tăcuți. O femeie a declarat că au fost aduse aici de o „escortă”, fără a preciza la cine se referea.
Un alt bărbat, care se îndrepta spre clădirea Comitetului Executiv, a spus că nu știe ce se va întâmpla acolo, dar i s-a spus că trebuie să se apropie.
„Aceste plăți nu au trecut prin departamentul nostru. Conducerea noastră nu reglementează aceste procese. În ceea ce privește această plată, trebuie să solicitați informații de la Consiliul Bătrânilor și de la ambasadă, în funcție de ce criteriu sunt aleși oamenii. Medicii noștri eliberează doar certificate”, a comentat un reprezentant al Departamentului de Sănătate din Găgăuzia.
Iar la Centrul Medicilor de Familie nu se cunoaște nimic despre „ajutoarele financiare” oferite de ambasadă.
Președintele Consiliului Bătrânilor din satul Joltai, Pavel Ivanov, susține că Ambasada Rusiei la Chișinău selectează beneficiarii în funcție de severitatea bolii și de vulnerabilitatea socială
„Știm în sat cine are mare nevoie și anunțăm oamenii că trebuie să pregătească documente. Cei care pot, colectează singuri certificate, iar cei care nu pot, îi ajutăm. Facem o procură și o colectăm”, a spus Pavel Ivanov.
Ivanov a menționat că nu toți solicitanții primesc asistență financiară. Decizia revine ambasadei.
„Unii oameni sunt respinși. De exemplu, dacă în familie există persoane apte de muncă”, a spus el.