Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, anunță că datorită creditului de 300 de milioane de euro de la BERD R. Moldova a reușit să să-și facă rezerve de gaz pentru perioada rece a anului.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Spînu scrie că începând cu data de 20 octombrie 2022 și până pe data de 10 ianuarie 2023, au fost organizate peste 100 de runde de licitații pentru a cumpăra gaz la cele mai bune prețuri de pe piață.
”Conform procedurilor BERD, Energocom, în primăvara anului trecut a precalificat un șir de companii pentru achiziția de gaz (7 companii). În fiecare zi, Energocom trimitea cererea de preț pentru acele companii și primea oferte. Erau selectate ofertele cu cel mai mic preț”, a scris Spînu.
Potrivit ministrului, la toate licitațiile au fost invitate PG, CNA, SIS, reprezentanți din societate civilă, Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Secretariatul Comunității Energetice, Corpul de control al Prim-ministrului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Justiției, Agenția Proprietății Publice.
”Pe tot parcursul timpului s-a asigurat transparență maximă a procesului. Gazul a fost achiziționat cu următoarele puncte de livrare: (1) Depozitele de stocare în Ucraina, (2) Punctul de interconectare Iași-Ungheni, (3) Punctul de interconectare Budinice, Slovacia-Ucraina. Din aceste puncte, gazul a fost livrat consumatorilor din țara noastră sau stocat”, a subliniat Spînu.
Potrivit oficialului, în costul gazului este inclus prețul de transport până la punctul de livrare, iar alte costuri de transport și/sau stocare sunt acoperite suplimentar de Energocom.
Totodată, Spînu evită să anunțe care este volumul de gaz stocat de țara noastră.
”Toate datele vor fi făcute publice după ce vor fi depășite toate riscurile de securitate”, a mai scris ministrul.
Prețul mediu de achiziție a gazului a fost de 965 EUR/1000m3.
”Avem suficiente stocuri pentru a trece cu bine de această iarnă. Energocom va continua să cumpere gaz de pe piețele internaționale. ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă. La final, sper că am reușit să răspund mai multor întrebări din spațiul public. Vreau să vă asigur că țara noastră este asigurată cu gaz”, a mai scris Spînu.