VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani. Acesta a demisionat în 2013, după opt ani în Sfântul Scaun, marcați de scandaluri care au zguduit Biserica Romano-Catolică, transmite BBC.

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la reședința sa din Vatican, la vârsta de 95 de ani, la aproape un deceniu după ce a renunțat la pontificat din cauza stării de sănătate. Actualul Papă, Francisc, a anunțat pe 28 decembrie că predecesorul său, Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, este foarte bolnav, starea sa de sănătate deteriorându-se în ultimele zile. Francisc a cerut atunci tuturor credincioșilor “o rugăciune specială pentru Papa Emerit Benedict”.

Joseph Ratzinger a devenit al 265-lea lider al Bisericii Romano-Catolice în aprilie 2005, sub numele de Benedict al XVI-lea. A fost primul papă german din ultimii o mie de ani, iar cardinalii l-au ales cu convingerea că va asigura continuitatea deciziilor luate de predecesorul său, Ioan Paul al II-lea. Benedict a demisionat în 2013, fiind primul pontif din ultimii 600 de ani care a făcut un astfel de pas, în loc să guverneze pe viață, invocând vârsta sa înaintată. Momentul a culminat însă unor scandaluri și declarații controversate.

Printre altele, Papa Benedict a sugerat că islamul este în mod firesc violent, a negat existența Holocaustului și a afirmat că folosirea prezervativului pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală nu face nimic altceva decât să le înrăutățească.

În 2012, pontificatul său este implicat în scandalul “Vatileaks”, care a scos la iveală corupția financiară și acuzațiile de șantaj sexual în rândul membrilor aparatului administrativ al Sfântului Scaun. Un tribunal de la Vatican l-a declarat vinovat pe fostul majordom al lui Benedict pentru furt de documente sensibile, care au ajuns ulterior în presă.

La începutul anului 2013, pe 11 februarie, Benedict și-a anunțat intenția de a demisiona, afirmând că nu mai are puterea fizică și mentală pentru a conduce Biserica. Anunțul-surpriză a șocat o întâlnire a cardinalilor. La 28 februarie, Benedict a demisionat oficial.

În 2022, un raport independent din Germania a arătat că Benedict a trecut cu vederea patru cazuri de abuz sexual în arhiepiscopia sa, pe când era Arhiepiscop de München, între 1977 și 1982. Fostul Papă și-a recunoscut ulterior greșelile și a cerut iertare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.