VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fostul judecător român, Cristian Danileț, va face parte din echipa Ancăi Dragu la Banca Națională

Recent pensionat din magistratură, Cristian Danileț va merge la Banca Națională a Republicii Moldova, alături de Anca Dragu, noul guvernator al instituției din R. Moldova au declarat pentru Profit.ro, surse bancare.

Danileț deține de peste un an cetățenia moldovenească, în urma unui decret semnat de președintele Maia Sandu în noiembrie 2022. În perioada respectivă era exclus din magistratură în România, însă ulterior a câștigat procesele cu statul român, fiind reîncadrat și apoi pensionat la cerere.

Echipa de români de la Banca Națională a Republicii Moldova (BNM) se va mări și mai mult, după ce Anca Dragu, ex-ministru de Finanțe și ex-președinte al Senatului României, cu o carieră care a inclus și experiență acumulată la FMI și BNR, a fost numită guvernator de Parlamentul țării vecine, pentru un mandat de 7 ani.

Dragu a fost ministru în Guvernul condus de Dacian Cioloș, care a recomandat-o, la rândul său, președintelui Moldovei, Maia Sandu, pentru această funcție. Președintele Maia Sandu a semnat un decret în acest sens în noiembrie 2022, atât pentru Cristian Danileț, cât și pentru fostul șef al Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România, Daniel-Marius Staicu, potrivit  Monitorului Oficial  al R. Moldova.

În perioada respectivă, judecătorul Cristian Danileț de la Tribunalul Cluj fusese exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru o presupusă exercitare a funcției cu gravă neglijență. Judecătorul a contestat în instanță deciziile de excludere și a câștigat procesele, fiind reîncadrat. Recent a anunțat, însă, că a cerut să fie pensionat, în condițiile în care legislația română permite acest lucru pentru magistrații care au peste 25 de ani în profesie.

Danileț își explica obținerea noii cetățenii, într-o declarație pentru G4Media, prin faptul că a lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru Republica Moldova.

De asemenea, din 2010 a participat la proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiție, modificări la legile justiției, analiza modului de funcționare a Inspecției Judiciare, în 2021 fiind implicat în ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraților, derulat de Consiliul Europei.

”Nu am nici un obiectiv politic în Republica Moldova”, declara atunci Danileț. Fostul judecător a fost una dintre figurile activismului reformist din justiția românească.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.