VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Foștii președinți și birourile lor

Cum în aceste zile se discută mai mult despre alegerile din 5 noiembrie, știrea asta a trecut cam neobservată. Pe mine însă m-a interesat. Iată care-i povestea. Așadar, aflăm că președinții Republicii Moldova nu vor mai beneficia de birouri și asistenți personali în cazul în care le expiră mandatul, în cazul în care demisionează sau nu pot să-și exercite atribuțiile.

Iese că până acum foștii președinți avea și birouri, și asistenți personali, iar de acum încolo statul va economisi niște bani. E sau nu OK decizia luată de deputați?

Cred că e o decizie bună, dar oarecum tardivă. De bună seamă, cam de ce ar trebui foștii președinți să se mai folosească de birourile oferite de stat? Dacă statul le dă o pensie bună și mai cu seamă dacă noi, cetățenii, ne amintim mereu cu drag de foștii conducători, la ce bun să le mai oferim birouri și asistenți personali? O pensie bună și dragostea noastră nu le-ar fi de ajuns?

Și-apoi, haideți s-o spunem pe șleau: oare toți foștii președinți au avut o activitate ireproșabilă? Nu cumva munca unora a cam lăsat de dorit? Și cam de ce nu se putea renunța la acest privilegiu într-o perioadă în care țara avea mari probleme, iar oamenii o duceau greu?

Văd în alte domenii iată ce. Este evaluată munca unui angajat și, în funcție de rezultate, acestuia i se dau salarii și premii mai mari sau mai mici, i se dau facilități. Poate că la fel ar fi trebuit să fie și cu președinții, să fi avut un soi de comisie care să ne spună în ce măsură a meritat omul birouri și asistenți personali. Dar acum nu mai e cazul să ne dăm cu presupusul, căci deputații au luat o decizie. Așa că birourile și asistenții foștilor președinți vor dispărea. Va rămâne recunoștința noastră, dacă e cazul. Și asta nu e puțin, zic eu.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.