Summitul Comunității Politice Europene, care a avut loc la începutul lunii iunie în Republica Moldova, a iritat la maximum Federația Rusă. De această părere este fostul vicepremier pentru reintegrare, Vladislav Kulminski. Opinia a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE – succes diplomatic pentru Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.
Vlad Kulminski susține că liderii statelor Uniunii Europene, dar și din întreaga comunitate europeană s-au convins de faptul că Republica Moldova tinde sincer să ajungă în Uniunea European. „Acest summit a iritat la maximum Federația Rusă și nu este un secret.
Noi deja ne-am obișnuit că în spațiul post-sovietic nimic nu se întâmplă fără Federația Rusă, dar iată că Republica Moldova, o țară mică, a îndrăznit să organizeze un summit major al CPE și acest lucru contează foarte mult. Asta este o dovadă în plus că Republica Moldova este foarte serioasă în ambițiile sale. Eu cred că liderii UE care au venit în Republica Moldova s-au convins că țara noastră dorește în Uniunea Europeană”, a declarat Kulminski.
Vladislav Kulminski a precizat că organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova, precum și obținerea statutului de țară candidat la aderare s-a datorat în mare măsură și relațiilor interpersonale pe care le are președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu șefii statelor Uniunii Europe.
„Diplomația lucrează foarte mult, inclusiv la nivel personal. Eu sunt sigur că noi nu am fi obținut acest statut de țară candidat, dacă la conducere era altcineva. Liderii care au venit aici au avut contacte personale cu conducerea țării, așa lucrează diplomația. Și fără aceste contacte și această convingere, că autoritățile Republicii Moldova este foarte serioasă în vederea aderării la Uniunea Europeană, nimic nu s-ar fi întâmplat”, a mai declarat Vlad Kulminski.
Fostul vicepremier pentru reintegrare a mai spus că „Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme, iar în ultimii doi ani, țara noastră a trecut prin cea mai dificilă perioadă de la Independență încoace. Partenerii europeni ne-au ajutat în această perioadă să supraviețuim”, a declarat el.
Cât privește lipsa unei poziții clare a autorităților Republicii Moldova cu privire la regiunea transnistreană și a unor declarații în acest sens din partea lor în cadrul Summitului CPE, fostul vicepremier pentru reintegrare a apreciat că autoritățile de la Chișinău au adoptat o poziție corectă. „În această perioadă a războiului din Ucraina, autoritățile Republicii Moldova nu vor să tulbure apele.
Dacă noi spunem „A”, atunci va trebui să spune și „B”, și „C”. Noi după asta nu vom putea spune că ne-am răzgândit și nu mai vrem să reglementăm conflictul transnistrean. Întrebarea este: noi suntem pregătiți pentru asta? Noi trebuie să propunem această abordare, atunci când vom fi gata din punct de vedere al securității, al statutului regiunii transnistrene. Republica Moldova trebuie să parcurgă o perioadă de pregătire.
Să venim noi cu niște soluții si propuneri despre cum noi vedem reglementarea conflictului transnistrean, ce înseamnă reglementarea acestui conflict în interes național. Acest lucru trebuie să se întâmple pașnic și diplomatic, acestea sunt două principii de bază de care Republica Moldova trebuie să se conducă”, a conchis Vlad Kulminski.
Dezbaterea publică cu genericul „Summitul CPE – succes diplomatic pentru Republica Moldova” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova – CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.