Asociația Forța Fermierilor solicită ca Guvernul să identifice 400 de milioane de lei din surse externe sau interne pentru a salva de faliment mii de agricultori din localități rurale.
Într-o declarație remisă presei, Asociația se arată indignată de faptul că Guvernul a dispus alocare a 50 milioane de lei din Fondul de intervenție pentru plata compensațiilor doar agricultorilor, care au acte de secetă și unor fermieri din raionul Edineț, care au suferit în urma intemperiilor din iulie 2023.
„Asociația regretă foarte mult că problema compensațiilor nu a fost discutată în toata perioada de după proteste cu organizația noastră și cu alte asociații. Este bine că guvernul vine cu mare întârziere cu ajutor măcar pentru unii producători agricoli. Însă, majoritatea covârșitoare a fermierilor micro, mici și mijlocii au fost afectați și distruși în perioada 2022-2023 prin prăbușirea prețurilor la materia primă în coroborare cu majorări exorbitante a costurilor de producere și recoltă slabă. Așa zisă comisia ministerială pentru agricultorii, care se află în incapacitate de plată, foarte puțin a ajutat producătorilor agricoli în procesul de reeșalonare a datoriilor și mulți agricultori s-au descurcat cum au putut, deseori achitând ultimii bani”, se arată în declarație.
Potrivit Forței Fermierilor, „motorina română așa și nu a ajuns la agricultori și drept urmare, acești fermieri au rămas extrem de decapitalizați, fără resursele minimale pentru lucrări de primăvară, iar acum nu intră în categoria celor, care vor primi compensații.
„Se cunoaște că recent în mai multe state UE autoritățile au aplicat măsuri de sprijin adițional pentru producătorii agricoli ca reacția la proteste masive ale acestora. În acest context, organizația noastră solicită ca Guvernul să identifice din surse externe sau interne mijloace financiare pentru fermierii micro, mici și mijlocii din toata țara ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în anul 2023. Suntem convinși că ținând cont de experiența în optimizarea repartizării compensațiilor și posibilitatea excluderii agroholdingurilor din procesul subvenționării, cu 400 mln lei acum este posibil de salvat de faliment mii de agricultori din localități rurale”, mai subliniază Asociația.