VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fondul de subvenționare în agricultură ar putea fi suplinit anul viitor: Precizări oficiale

Fondul de subvenționare în agricultură ar putea fi suplinit anul viitor, la rectificarea bugetului de stat, dacă vor fi identificate mijloace disponibile, anunță Ministerul agriculturii.

„Aprobarea bugetului Fondului a avut loc reieșind din posibilitățile curente ale bugetului de stat”, mai precizează ministerul într-un răspuns pentru Vocea Basarabiei.

„Ministerul va elabora regulamentul de subvenționare ținând cont de necesitățile tuturor agricultorilor. Iar mecanismele de subvenționare vor fi consultate cu reprezentanții asociaților de profil”, se mai arată în răspuns.

Precizările Ministerului vin după ce o asociație vocală de agricultori – Forța Fermierilor – a cerut repetat Guvernului să dubleze cel puțin bugetul pentru dezvoltarea agriculturii și a amenințat cu proteste masive.

Bugetul de stat pentru anul viitor aprobat de Parlament în două lecturi alocă în fondul național pentru dezvoltarea agriculturii 1,5 miliarde de lei. Aceeași sumă a fost prevăzută în 2022, dar ulterior a fost majorată până la 1,75 miliarde de lei. „Noi nu am mai avut situații în care fondul de subvenționare să nu se majoreze măcar cu 200-300 de milioane”, constată Ion Plămădeală, președinte al Asociației Forța Fermierilor. „O altă problemă este că niciodată nu am intrat în an nou cu datorii atât de mari. Intram cu 500-600 de milioane, dar nu cu 1,2 miliarde ca în acest an”, precizează Plămădeală.

„Dacă facem o simplă matematică, vedem că începem anul viitor doar cu 300 de milioane de lei, dintre care o bună parte o să fie alocate administrației publice locale pentru proiecte rurale. Agricultura rămâne practic fără bani”, adaugă Ion Plămădeală.

Forța Fermierilor constată că anul 2022 a fost unul critic pentru sectorul agricol. Seceta severă din vară a compromis aproape în totalitate recolta de porumb și în proporții de 50% cea de floarea soarelui și sfeclă. Embargoul rusesc impus produselor agricole moldovenești a lovit dur cele mai intensive subramuri ale agriculturii, cum ar fi pomicultura și viticultura. Iar războiul Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat exporturile, aprovizionarea și a crescut prețurile, afirmă Alexandru Slusari, director executiv al Asociației.

„Excesul producției agricole din Ucraina, problemele cu logistica de export cu transportul rutier, blocajele frecvente la posturile vamale și poziția dominantă și egoistă a unui magnat, care controlează Portul Giurgiulești, au influențat prețurile actuale derizorii pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui. La moment mulți agricultori sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost, în contextul în care, anul curent costurile de producere agricolă au crescut pe diferite categorii cu 200-400%, iar dobânzile la credite în ultima perioada s-au majorat aproximativ de 3 ori. În prezent, producătorii agricoli sunt presați cu multiple datorii față de bănci, furnizori de inputuri și de alți creditori”, precizează Alexandru Slusari.

„În această situație extrem de gravă pentru ramura agricolă, Guvernul a venit cu lovitură de grație la adresa agricultorilor prin micșorarea, fără consultări cu asociațiile profesionale din domeniul, a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii cu 15% în indici nominali și cu aproximativ 45% în indici reali. Prin urmare, în anul agricol 2023 sectorul întră cu finanțarea mizeră de circa 300 de milioane de lei, fără legea nouă cu privire la subvenționare și fără Regulamentul privind condițiile de subvenționare”, constată Slusari precizând că din totalul de 1,5 miliarde de lei alocați agriculturii pentru 2023, 1,2 miliarde sunt datorii pentru subvențiile anului 2022. „Nu putem tolera situația când ramura rămâne practic fără finanțare, fără reguli de joc, cu multe semne de întrebare și fără acces la fonduri europene și cu risc de faliment pentru mii de fermieri mici și mijlocii”, susține Alexandru Slusari.

Forța Fermierilor a înaintat Guvernului trei revendicări cerându-i să dubleze, cel puțin, fondul de subvenționare, până la 3 miliarde de lei, să solicite de la România motorină și să o repartizeze prioritar fermierilor mici și să faciliteze accesul la fonduri europene. Asociația a înaintat și un termen guvernării – 15 februarie – pentru realizarea acestor condiții. În caz contrar a amenințat cu proteste masive în toată țara, inclusiv în capitală.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.