VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FMI: Republica Moldova poate accesa imediat 96 de milioane de dolari

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat a treia evaluare a programului cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Acest lucru permite debursarea imediată a 96 de milioane de dolari, banii care vor fi folosiți pentru suport bugetar.

Suma totală debursată în cadrul programului ECF/EFF va fi circa 371 de milioane de dolari.

Directorul adjunct al FMI, Kenji Okamura, a declarat că situația Republicii Moldova rămâne precară din cauza suprapunerii mai multor crize. Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina și apropierea geografică a Moldovei de zona conflictului armat continuă să alimenteze îngrijorări cu privire la securitate. Atmosfera din societate rămâne fragilă și tensionată din cauza prețurilor înalte la produsele alimentare și resursele energetice. În acest context, noul guvern a accentuat angajamentul său de realizare a reformelor, iar programul cu FMI se implementează cu fermitate, în pofida mediului complicat.

Kenji Okamura a menționat că economia Republicii Moldova s-a contractat brusc în anul 2022, sub influența cererii reduse, cauzate de creșterea substanțială a costurilor de trai, efectele războiului și producția agricolă mai slabă. „Prognozăm o redresare modestă a economiei în 2023, susținută de redresarea cererii interne și îmbunătățirea perspectivelor de creștere economică în țările-parteneri comerciali ai Moldovei. Inflația decelerează în continuare și situația bugetară rămâne bună. Nivelul rezervelor internaționale continuă să ofere garanții adecvate împotriva șocurilor externe, în timp ce băncile bine capitalizate, lichide și profitabile au rezistat cu bine la impactul inițial al războiuluiˮ, a spus oficialul FMI, potrivit IPN.

Prioritățile pe termen scurt trebuie să vizeze în continuare atenuarea impactului războiului, asigurarea securității energetice, adaptarea planurilor de acțiuni în situații de criză la riscurile în evoluție și menținerea unui mix de politici adecvat. Relaxarea treptată a politicii monetare este adecvată dacă analizăm perspectivele inflației. În același timp, deciziile ulterioare de politică monetară trebuie să se bazeze pe date empirice, dar cu viziune de perspectivă, iar relaxarea ulterioară trebuie să fie realizată ținând cont atât de inflația măsurată prin indicele prețurilor de consum, cât și inflația de bază.

Programul pe 40 luni încheiat cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, a fost aprobat în decembrie 2021.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.