VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fiecare al doilea moldovean susține că mita și actele de corupție sunt cele mai mari probleme din justiție

Jumătate dintre moldoveni susțin că actele de corupție și mita continuă să reprezinte cele mai mari probleme din justiție, iar fiecare al patrulea este de părere că reformele stagnează și că, față de 2021, situația nu s-a îmbunătățit. Este una dintre concluziile unui nou sondaj realizat de Magenta Consulting, la comanda Institutului pentru Politici șu Reforme Europene.

 Potrivit studiului, 30% dintre cei chestionați susțin că situația din domeniul justiției s-a îmbunătățit în ultimii trei ani, iar 26% sunt de părere că reformele stagnează și că situația s-a înrăutățit. Totodată, 37 la sută dintre participanți la sondaj susțin că situația a rămas la fel.

Studiul mai arată că 53% dintre moldoveni consideră că cea mai mare problemă din domeniul justiției este corupția și mita. O altă problemă o reprezintă nepotismul (12%), urmată de incompetența specialiștilor (9%), nedreptatea (7%) și nerespectarea legii (5%).

Totodată, participanții la sondaj au fost întrebați și ce încredere au în instituțiile de drept. Astfel, 22% dintre moldoveni au încredere în sistemul judecătoresc, în timp ce 36% și-au pierdut acest sentiment. În sistemul procuraturii, cota încrederii este de 22%, în timp ce la polul opus ponderea este de 37 la sută. Totodată, în poliție au încredere 30% dintre moldoveni, iar o treime sunt dezamăgiți. Cea mai mare încredere, moldovenii o au în avocați, care au obținut o pondere de 35%.

Sondajul Magenta Consulting privind integritatea în domeniul justiției a fost realizat în perioada 24 noiembrie – 22 decembrie 2023, pe un eșantion de 1143 de persoane. Marja de eroare este de 2,9%.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.