VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

„Fico, du-te în Rusia”. Mii de slovaci au ieșit în stradă în 30 de orașe împotriva premierului putinist al Slovaciei

Mii de persoane au demonstrat din nou în Slovacia, joi seară, împotriva guvernului condus de Robert Fico, aflat în funcţie de la finalul lunii octombrie, unul dintre puținii aliați ai lui Putin în Uniunea Europeană.

La apelul făcut de trei partide de opoziţie, oamenii s-au strâns în 30 de oraşe pentru a demonstra contra guvernului. Organizatorii au declarat postului de televiziune TA3 că numai în capitala Bratislava s-au strâns aproximativ 30.000 de oameni.

Manifestanţii purtau bannere pe care scria „Fico este răul pentru Slovacia”, „Fico, du-te în Rusia!” şi „Ruşine guvernului mafiot Fico!”, notează Digi24.ro.

Potrivit agenţiei de presă TASR, mitinguri de solidaritate au avut loc şi la Bruxelles, Paris, Praga şi alte oraşe europene. Demonstraţiile, organizate de două partide liberale şi unul conservator, vizează în primul rând un proiect de reformă judiciară ce este în prezent dezbătut în parlamentul de la Bratislava.

Unul dintre elementele cele mai controversate ale acestei reforme este abolirea agenției procurorului special (USP), care se ocupă de combaterea criminalităţii organizate şi a infracţiunilor cu caracter politic. Coaliţia guvernamentală condusă de Fico doreşte dizolvarea USP, considerând că agenția este prea „politizată”.

Opoziţia a avertizat că planurile guvernului sunt o ameninţare pentru statul de drept şi a acuzat guvernul că încearcă să muşamalizeze cazurile de corupţie la nivel înalt din timpul precedentelor mandate ale lui Fico, dinainte de 2020. Planul guvernului slovac a atras critici din partea Comisiei Europene şi a Parlamentului European.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.