VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Fetiță de 12 ani din Rusia, riscă să rămână orfană după ce a făcut un desen anti-război. Tatăl ei, bătut și arestat

O fetiță de 12 ani din regiunea Tula, localitate aflată la sud de Moscova, a fost trimisă la orfelinat după ce a desenat la școală un tablou împotriva războiului din Ucraina. Tatăl ei a fost bătut și arestat miercuri de FSB, potrivit publicației Meduza.io.

Alexei Moskalev, în vârstă de 54 de ani, tatăl și singurul părinte al copilei, a fost acuzat de „discreditare” a armatei în decembrie, după ce fiica sa, Mașa, a protestat împotriva războiului la școală și în mediul online.

Elevă în clasa șasea, Mașa a primit ca temă să deseneze imagini în sprijinul trupelor rusești din Ucraina. În schimb, fetița a desenat o imagine cu un steag rusesc pe care erau scrise cuvintele „Nu războiului” și un steag ucrainean pe care erau inscripționate cuvintele „Glorie Ucrainei”. Desenul arăta, de asemenea, rachete care zburau dinspre partea rusă spre o femeie și copilul ei de pe partea ucraineană.

Profesoara l-a informat pe directorul școlii care, la rândul său, a sunat la poliție, iar până la sfârșitul zilei următoare, FSB-ul și serviciile de protecție a copilului erau deja implicate. Tatăl fetiței, care o crește singur, se confruntă cu acuzații grave, pentru care riscă acum până la trei ani de închisoare dacă cazul său va ajunge în instanță „iar fata va fi trimisă la un orfelinat”, a declarat avocatul său pentru proiectul media rusesc independent pentru drepturile omului OVD-Info.

Moskalev a spus că ofițerii care au venit la ei acasă le-au aruncat toate lucrurile pe podea, au smuls tablourile atârnate de pe pereți și au răsturnat mobila. Mai mult, au luat 123.000 de ruble (1.655 de dolari) și 3.150 de dolari, toate economiile familiei, și au făcut o fotografie cu desenul anti-război al Mașei.

Ulterior, au dus-o pe Mașa la un orfelinat, iar pe Moskalev la biroul FSB pentru a fi interogat. Acolo, a povestit el jurnaliștilor, ofițerii l-au dat „cu capul de pereți și de podea” înainte de a-l lăsa în camera de interogatoriu timp de două ore și jumătate, cu imnul național rusesc la volum maxim.

Când bărbatul a început să se simtă rău, au chemat o echipă medicală. „După aceea, (ofițerii FSB) mi-au arătat un comentariu pe care fiica mea l-a lăsat pe VKontakte (cea mai mare rețea de socializare rusească – n.r.) la o postare despre cum „copiii noștri mor dezinteresat (în Ucraina)”, la care Mașa a scris: „Și de cât mor ei? Două sute de mii (ruble) pe lună, sau puțin mai mult?”, a mai relatat Moskalev.

În aceeași zi, autoritățile au deschis un dosar penal împotriva lui Alexey pentru „discreditarea” armatei ruse. Alexey riscă până la trei ani de închisoare. Totodată, autoritățile ruse pregătesc să înăsprească și mai mult legislația privind cenzura, prevăzând până la 15 ani de închisoare pentru discreditarea forțelor armate și a organizațiilor militare.

Cea mai mare îngrijorare a tatălui, este că, dacă va fi arestat sau condamnat la închisoare, Mașa ar putea fi trimisă înapoi la orfelinat.

Până de curând, Moskalev era crescător de păsări în orașul Yefremov, unde își creștea singur fiica, Mașa. Mama fetei i-a părăsit pe când copila avea trei ani.

Situația fetiței Mașa nu este primul caz de presiune legală împotriva unui copil rus care nu sprijină războiul împotriva Ucrainei. Potrivit OVD-Info, în 2022 au fost deschise dosare penale împotriva a opt minori pentru declarații împotriva războiului. Însă umărul total de studenți și elevi care s-au confruntat cu hărțuirea și persecuția reprezentanților legii pentru că s-au opus războiului, este necunoscut.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.