VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

„Festivalul Traditiilor Românești, eveniment cultural de referință pentru identitatea românească”

Interviu cu Adrian Dupu, secretar de stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

În perioada 17-19 mai, Grădina Botanică din Chișinău va găzdui cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești, eveniment organizat de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Excelența Sa Domnul Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești se maturizează în acest an, asumând noi indicatori de audiență în rândurile cetățenilor din Republica Moldova.

Adrian Dupu, Secretar de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a oferit în răspunsurile sale mai multe detalii despre acest eveniment.

Ce așteptări aveți de la cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești?

Așteptările noastre sunt pe măsura investiției făcute în acest proiect. Și, mă refer în primul rând la investiția morală și emoțională. Simbolistica acestui proiect atât de frumos este una uriașă și poziționează activitățile noastre, ale echipei Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, în spațiul nostru comun, istoric și identitar. Ca și anul trecut, și în acest an vor sosi la Chișinău artiști populari din toate regiunile României, din Bucovina, Maramureș, ținuturile Banatului și a Olteniei, din toată țara. Măiestria și meșteșugurile lor, dovezi incontestabile ale românismului ca stare de spirit, vor fi prezentate, în cele trei zile de festival, tuturor vizitatorilor. Ne așteptăm la o prezență superioară anului trecut. Este și firesc pentru că am învățat foarte multe lucruri în 2023. În acest an, comunicarea evenimentului a fost setată pe mai multe canale și demarată mai din timp. Ne-am pregătit mult mai bine și suntem convinși că și rezultatele vor fi mai bune.

Intrarea este liberă, de la deschiderea festivalului, vineri, 17 mai, de la ora 10.00, și până duminică seara

De ce ar trebui să venim la Festivalul Tradițiilor Românești?

În primul rând pentru că invitația este una sinceră și adresată tuturor celor care vor să-și petreacă timp de calitate, într-un spațiu 100% românesc. Intrarea este liberă, de la deschiderea festivalului, vineri, de la ora 10.00, și până duminică seara, la finalul unui concert memorabil oferit de artiștii de la Direcția 5. Vineri vor concerta Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache, Diana Bucșă, Fanfara din Zece Prăjini, iar sâmbăta seara atmosfera va fi asigurată de originalitatea celor de la Domino și Robin and The Backstabbers. Credeți-mă, fiecare moment a fost gândit în așa fel încât vizitatorii să nu aibă nici un motiv să se plictisească. În cele trei zile ale festivalului, la fiecare stand de meșteșuguri, amenajat și pregătit pentru a permite o interacțiune completă între artistul popular și vizitator, se vor desfășura ateliere de creație cu adevărat originale și memorabile. Și, în tot acest timp, pe scena mare amenajată în Grădina Botanică, zeci de momente artistice, susținute de colegii și prietenii noștri din Republica Moldova, ne vor bucura și ne vor apropia pe unii de ceilalți, de pe ambele maluri ale Prutului.

Face parte acest proiect dintr-o strategie mai largă de comunicare?

Ați sesizat corect. Guvernul României este foarte asumat în ceea ce privește relația dintre România și Republica Moldova. Pe termen mediu și lung s-a demonstrat că România menține pe lista sa de priorități sprijinul constant pentru Republica Moldova și pentru toți cetățenii săi. Acest eveniment, finanțat de Guvernul României prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, este parte a unui program coerent de comunicare, în stânga Prutului, a elementelor de identitate și tradiție românească. Investim constant și foarte articulat în tot ce înseamnă comunicarea culturii, tradițiilor și spiritualității românești și înțelegem cu limpezime că susținerea unor astfel de proiecte garantează formularea unor percepții pozitive, reale și corecte, față de rolul pe care România îl are în parcursul european al Republicii Moldova.

Cetățenii din stânga Prutului, așa cum este și firesc, au nevoie de certitudini, de predictibilitate și de argumente foarte solide care să le permită să asume la modul total drumul european al țării lor. Locul Republicii Moldova este și va fi lângă România, în Uniunea Europeană. Pentru că istoric, cultural și identitar nu se poate întâmpla altfel. Festivalul Tradițiilor Românești, acest regal de artă populară românească, demonstrează, cu vigoare și eleganță, că facem parte toți din aceiași paradigmă identitară.

2024, an foarte interesant din punct de vedere electoral

Cat de important este anul acesta pentru Republica Moldova, România și Europa? Sunt alegeri în foarte multe state europene.

Da, este adevărat, 2024 este un an foarte interesant din punct de vedere electoral. Și în Republica Moldova, dar și în România, vor avea loc alegeri. În România, ca să vă dați seama de magnitudinea acestei teme, vor avea loc, într-un singur an, 4 runde de alegeri. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva. În Republica Moldova, în acest an, se vor organiza alegeri prezidențiale. Mizele sunt foarte mari, mai ales dacă luăm în calcul valurile de iliberalism care au măturat întreaga Europa în ultimii ani. Războiul de la frontiera de Est a Uniunii Europene, fosta pandemie de COVID, recesiunea economică și multe, poate prea multe alte cauze, contribuie la o creștere a sensibilităților politice. Oamenii se vor prezenta la urne și vor alege, iar decizia lor va fi suverană. Este foarte important să înțelegem cu toții că nicăieri, în această etapă a istoriei, nu poate fi mai bine decât în interiorul lumii civilizate occidentale. Nu există alte opțiuni, iar dacă cineva are în vedere să aleagă altceva, îl sfătuiesc, cu deosebit respect, să se informeze foarte bine și doar din surse verificate și credibile cu privire la narațiunile electorale care sunt vehiculate în această perioadă. Lumea liberă nu este o abstracțiune, iar voturile noastre, ale tuturor, trebuie să contribuie la păstrarea acesteia și nu la dispariția ei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.