Fermierii polonezi amenință să perturbe o vizită la Varșovia a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece spun că cerealele ucrainene le inundă piața. Un astfel de protest ar oferi însă dovezi Rusiei că apar crăpături în solidaritatea occidentală, relatează The Guardian, citat de Digi24.
Președintele Ucrainei urmează să ajungă miercuri în Polonia, pentru a-și exprima recunoștința față de solidaritatea acestei țări. Dar producătorii de cereale polonezi avertizează că ar putea ieși în stradă pentru a „strica” vizita.
„Varșovia ar trebui să se gândească bine”, a spus Marcin Sobczuk, șeful Asociației Fermierilor din Zamość, într-un interviu acordat site-ului polonez Interia. El a spus că asociația sa este gata să perturbe vizita, adăugând: „Avem o mulțime de idei, dar este prea devreme să vorbim despre asta”.
Ca parte a unei inițiative a UE, toate tarifele și cotele au fost ridicate pentru exporturile de cereale ucrainene în cele 27 de state membre ale blocului comunitar, pentru a facilita tranzitul acestora spre întreaga lume, inclusiv Africa, unde blocada rusă asupra exporturilor ucrainene a fost deosebit de dureroasă. Cu toate acestea, cerealele au rămas în unele țări din estul UE, inclusiv Polonia, Ungaria și România, forțând scăderea prețurilor în aceste țări și alimentând resentimentele în comunitățile agricole.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că va cere Comisiei Europene și statelor membre să reimpună bariere în calea exporturilor de cereale ucrainene, dar fermierii polonezi susțin că nu s-a făcut nimic.
„Ne-am gândit că ministrul ne-a luat în serios, dar s-a dovedit a nu fi așa”, a spus Sobczuk.
Polonia a fost printre cei mai mari susținători ai Ucrainei de la invazia rusă, în februarie 2022, și a îndemnat UE să impună mai multe sancțiuni împotriva Rusiei.
Cerealele rămân în Polonia în lipsa capacității de transport spre alte țări. Problemele sunt cauzate de infrastructura feroviară, deoarece trenurile de marfă ucrainene folosesc un ecartament diferit de cel de pe căile ferate din UE.
Pe măsură ce războiul continuă, fermierii se plâng din ce în ce mai mult că sunt scoși de pe piață din cauza importurilor de cereale din Ucraina, care au crescut la 2,45 milioane de tone în 2022 de la aproape 100.000 de tone într-un an normal.
Statele membre UE au aprobat recent un pachet de 56,3 milioane de euro în sprijinul fermierilor bulgari, polonezi și români, iar Ministerul Agriculturii din Polonia a anunțat că va acorda compensații pentru fermieri.