VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fermierii polonezi amenință cu grevă generală și blocarea graniței cu Ucraina: „Răbdarea noastră s-a terminat”

Sindicatul fermierilor polonezi Solidaritatea plănuieşte o grevă generală începând de vinerea viitoare, cu blocarea punctelor de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina, a anunţat sindicatul, alăturându-se astfel unor proteste similare în toată Europa, transmite Reuters.

„Răbdarea noastră s-a terminat”, susțin fermierii nemulțumiți de răspunsul Bruxellesului la nemulțumirile lor. Fermieri din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia şi Germania au protestat faţă de impactul eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice asupra agriculturii, precum şi faţă de deschiderea pieţelor europene pentru importurile ieftine ucrainene în ideea de a ajuta efortul de război al Kievului.

Fermierii din întreaga Europă se plâng că sunt sufocaţi de normele ecologice, de taxe, de creşterea costurilor şi de concurenţa neloială din străinătate. „Răbdarea noastră s-a terminat. Poziţia Bruxellesului în ultima zi a lunii ianuarie este inacceptabilă pentru întreaga noastră comunitate agricolă”, afirmă sindicatul fermierilor polonezi într-un comunicat datat joi, citat de digi24.ro.

„În plus, pasivitatea autorităţilor poloneze şi declaraţiile de cooperare cu Comisia Europeană … în ceea ce priveşte importul de produse agricole şi alimentare din Ucraina nu ne lasă altă opţiune decât să declarăm greva generală”, potrivit textului.

Frustrarea fermierilor europeni a ajuns la apogeu joi la Bruxelles, unde aceştia au aruncat cu ouă şi pietre în Parlamentul European, au provocat incendii şi au aprins focuri de artificii, cerând liderilor UE, reuniţi la un summit în apropiere, să facă mai mult pentru a-i ajuta. Sindicatul Solidaritatea a declarat că, în afară de blocarea punctelor de trecere cu Ucraina, a planificat blocări intermitente ale drumurilor din întreaga ţară între 9 februarie şi 10 martie.

Ministerul polonez al Agriculturii nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail de către Reuters. O organizaţie separată a fermierilor polonezi a blocat anterior un punct-cheie de trecere a frontierei cu Ucraina, dar protestul a fost suspendat în 6 ianuarie, după ce noul guvern a acceptat cererile sale.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.