Asociația ”Forța Fermierilor” califică drept un absurd recentul comunicat al Curții de Cunturi prin care instituția își reiterează recomandarea ca agricultorii, solicitanți de compensații, să depună acte suplimentare prin care să fie exclus orice risc de achitare dublă a subvențiilor.
Asociația susține că, potrivit actualei proceduri, acest risc este exclus deja din start.
”Îi informăm pe cei de la Curtea de Conturi că solicitanții de compensații sunt agenți economici, care sunt obligați să prezinte la depunerea dosarelor rapoartele statistice 4 AGR și extras din Registrul persoanelor juridice sau copia certificatului de înregistrare pentru gospodăriile țărănești. Evident că proprietari de terenuri agricole-persoanele fizice nu dispun de aceste documente. Totodată, la acordarea motorinei se prezintă și copiile actelor de secetă, care nu pot fi întocmite de două ori pe aceeași suprafață. Mai mult ca atât, Regulamentele privind repartizarea ajutorului de stat prevăd că la prezentarea dosarelor pentru sprijin se anexează documentele confirmative , eliberate de către administrațiile publice locale, care certifică deținătorilor de terenuri cu indicarea numeral cadastrale”, se arată într-o notă a Asociației ”Forța Fermierilor”.
Potrivit agricultorilor, Ministerul Agriculturii și AIPA au toate motivele juridice și sunt obligați să anuleze circulara, calificată de ferimeri ilegală și abuzivă, care a complicat extrem procedura depunerii dosarelor pentru compensații.
”Acest lucru a bulversat atmosfera în rândurile agricultorilor, care demult așteaptă ca ministerul ramural să acționeze în vederea simplificării și facilitării activităților producătorilor agricoli, mai ales în contextul multiplelor crize, prin care trec acum fermierii micro, mici și mijlocii. În caz contrar, agricultorii au tot dreptul să considere că autoritățile statale abilitate acționează cu rea voință împotriva intereselor sectorului agrar al Moldovei”, se mai arată în mesajul asociației.
Precizăm, printr-un comunicat, Curtea de Conturi a reamintit despre recomandarea transmisă Ministerului Agriculturii prin care „să includă în componența dosarelor actele ce certifică proprietatea sau folosința terenurilor agricole, în vederea excluderii riscului de acordare dublă a subvențiilor/compensațiilor, inclusiv proprietarilor și gestionarilor terenurilor agricole”.
Potrivit Curții de Conturi, prezentarea actelor confirmative ar permite verificarea faptului dacă terenul respectiv este deținut în proprietate sau este utilizat de terți sub diferite forme. ”Situația constatată poate crea condiții pentru apariția riscurilor de achitare dublă din bugetul de stat a compensațiilor pentru aceleași suprafețe în aceleași scopuri, cererile de acordare a ajutorului financiar fiind înaintate şi de proprietar, şi de utilizatorul real al acestora”, se arată în comunicatul Curții de Conturi.