VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Fermieri din 20 de raioane se îndreaptă spre Chișinău: Care sunt revendicările agricultorilor

Fermieri din 20 de raioane ale țării se îndreaptă cu tehnica spre Chișinău. Despre aceasta anunță directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari.

Potrivit lui, după masă, la periferia capitalei urmează să ajungă peste 200 de unități de tehnică agricolă.

Unii agricultori vin seara și mâine dimineață. Tehnica va fi parcată azi în două locuri – partea de sud, vis-a-vis de Motel, lângă stația terminus de troleibuz și partea de nord, ieșire din comuna Stăuceni. Mâine, în prima jumătate a zilei, tehnica agricolă urmează să ajungă în PMAN”, a precizat Slusari.

Totodată, acesta a enumerat revendicările agricultorilor:

1. Se aplică imediat pentru 3 luni un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura  terenurilor agricole  cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase.

2. Timp de 2 luni activează Comisia specială cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care examinează dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și, după caz, obligă Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de atestare a circumstanțelor survenite ca urmare a unor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului, de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutarea obligației debitorului în contextul raporturilor contractuale comerciale. Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nicio sancțiune pecuniară.

3. În anul 2024, 50 procente din Fondul Național de Dezvoltare al agriculturii și mediului rural se acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floarea-soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice.

Plăți directe urmează să fie achitate exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii nu mai târziu de 1 martie 2024 în baza unui Regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern nu mai târziu de 20 decembrie 2023”, mai precizează Slusari.

Citește și: DECIS! Fermierii vin cu tehnica agricolă la Chișinău: „Autoritățile nu ne aud”

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.