VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Femeile din Rusia trebuie să renunțe la carieră dacă vor să fie mame

Ministrul rus al Sănătății a criticat tendința ca femeile să acorde prioritate educației și carierei, în loc să fie mame, el descriind această situație ca fiind o practică „nepotrivită”, care trebuie „corectată”.

Ministrul Mihail Murașko a criticat marți în timpul unui discurs în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului) mentalitatea exprimată în societate că o femeie ar trebui să studieze mai întâi, să-și construiască o carieră și să-și asigure o independență financiară înainte de a lua în considerare să-și întemeieze o familie.

„În consecință, apar multe probleme: infertilitate, avort spontan, fertilizare in vitro. Se reduce timpul pentru nașterea celui de-al treilea sau al patrulea copil”, a spus Murașko. „Situația ar trebui revizuită.”, a conchis el, scrie The Moscow Times citat de Digi24.ro.

În acest context, Murashko a anunțat o inițiativă a Ministerului Sănătății privind controlul medicamentelor care induc avortul în farmacii. El a menționat că, deși numărul avorturilor a scăzut semnificativ, ar putea fi redus și mai mult. Accentul se pune pe avorturile induse de medicamente, nu pe contraceptive.

El a spus că medicamentele care induc avortul ar trebui să fie suspuse unui control strict din partea organizațiilor medicale și farmaceutice, așa cum se întâmplă cu medicamentele psihotrope sau cu cele care pot deveni periculoase dacă sunt luate fără indicații medicale.

Ministerul Sănătăţii va insista ca această inițiativă să fie adoptată până la sfârşitul anului, a spus Murashko. Avortul indus de medicamente este considerat cea mai sigură metodă de întrerupere a sarcinii, fiind efectuat cu medicamente care se administrează sun supraveghere medicală în spital. Potrivit Ministerului Sănătății, numărul avorturilor a scăzut cu 3,9% în 2022 (395.000 cazuri) față de 2021 (411.000 cazuri).

Autoritățile ruse au încercat să încurajeze rușii să aibă mai mulți copii și și-au intensificat retorica împotriva avortului în ultimele luni. Rusia încearcă să oprească criza demografică amplificată de fuga masivă a cetățenilor săi în străinătate de frica mobilizării. În ciuda mai multor măsuri menite să stimuleze nașterea, rata natalității din țară este mai mică decât cea a mortalității.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.