VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fără certificate de integritate la scrutinul din 5 noiembrie

Comisia Electorală Centrală (CEC) și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează potențialii candidați la funcția de primar și/sau consilier local în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 că NU e nevoie de prezentarea certificatelor de integritate la solicitarea înregistrării în calitate de concurent electoral.

Potrivit Codului electoral, pentru înregistrarea în calitate de concurenți electorali se va prezenta Declarația candidatului pe propria răspundere, prin care se confirmă că în privința sa nu au fost emise acte de constatare rămase definitive referitoare la încălcarea regimului juridic al declarării averii și a intereselor personale (diferență substanțială), regimului juridic al incompatibilităților, conflictelor de interese, restricțiilor și limitărilor, acte care nu sunt prescrise.

În acest fel, ANI menționează că NU eliberează certificate de integritate pentru potențialii candidați la alegerile locale generale.

Totodată, autoritatea electorală menționează că actele necesare pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral sunt indicate la art. 68 din Codul electoral și în Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile locale, aprobat de CEC (https://shorturl.at/nyJMN ).

Mai multe prevederi din noul Cod Electoral, adoptat în decembrie 2022, vor fi în premieră aplicate în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Printre acestea, probabilitatea ca alegerile să se desfășoare timp de 2 zile, în anumite secții, interzicerea transportării organizate a alegătorilor, micșorarea vârstei pentru candidații la funcția de primar precum și interzicerea organizării concertelor în campanie.

Alegerile locale generale vor fi organizate la data de 5 noiembrie. În timpul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali. La 7 august a fost lansată perioada electorală pentru scrutinul din toamnă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.