VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Exporturile moldovenești de mere în martie au fost cu mult sub media pe cinci ani pentru această lună

Republica Moldova a exportat puțin peste 19.000 de tone de mere în luna martie a acestui an, mai mult decât exporturile din februarie (aproape 15.000 de tone), dar semnificativ mai puțin decât nivelul mediu al exporturilor din martie din ultimii cinci ani (aproximativ 25.000 de tone), notează EastFruit.

În martie 2022 – etapa inițială și, oarecum, cea mai dificilă din cauza războiului din Ucraina – au fost exportate aproximativ 11 000 de tone, în aceeași lună a anului 2021 – aproape 19 000 de tone, 2020 – 27 000 de tone.

Luna trecută, piața rusă a preluat mai puțin de 50% din exporturile moldovenești de mere – 9 800 de tone. Primele trei țări care au cumpărat sunt Kazahstan (5 600 de tone) și România (1 400 de tone – la fel ca exporturile din februarie). 

De asemenea, Republica Moldova a exportat un volum mare de mere pe piața din Emiratele Arabe Unite – 549 de tone, Arabia Saudită – 340 de tone și Oman – peste 100 de tone. În general, în luna martie, aproximativ 1 000 de tone de mere au fost exportate din R. Moldova pe cale maritimă prin porturile României.

Specialiștii organizațiilor de producători agricoli, referindu-se la datele serviciului vamal al Republicii Moldova, notează că prețul mediu din martie pentru merele exportate este de 0,77 USD/kg. În opinia lor, „având în vedere situația de pe piețele tradiționale și logistica încă dificilă, acesta este un preț bun”.

Exporturile ușor intensificate în luna martie au atestat o ușoară creștere a prețurilor cu ridicata minim pentru soiurile Gala, Granny Smith, Golden Apple cu 0,01-0,02 USD/kg la începutul lunii aprilie. Operatorii pieței consideră că creșterea treptată a prețului merelor va continua și în această lună.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.