VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Exponenții fostului partid ”Șor”, vizați în dosare, sunt deja interziși la scrutin. CSE a adoptat ceea ce Grosu a anunțat

Comisia Națională pentru Situații Excepționale a adoptat deja modificările legislative, anunțate dimineața de președintele Parlamentului, Igor Grosu, prin care reprezentanții fostului partid ”Șor”, vizați în dosare, nu vor putea candida la alegerile locale din 5 noiembrie.

La ședința plenară, anunțată pentru această după-amiază, parlamentarii urmează doar să completeze Codul Electoral cu prevederi ce îl va pune în acord cu argumentele Curții Constituționale.

Adoptarea dispoziției CSE a fost anunțată de premierul Dorin Recean.

”Astfel, nu vor fi admise să candideze la alegerile din 5 noiembrie 2023 persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea CC de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii CC. Instituțiile statului nu vor admite ca membrii unei grupări criminale organizate să fraudeze alegerile”, a scris premierul Recean pe pagina sa de Facebook.

Potrivit dispoziției, adoptate cu doar două zile înainte de începerea campaniei electorale, noile modificări vin ”în contextul războiului hibrid, în scopul asigurării proceselor democratice în cadrul scrutinului electoral și excluderii pericolului la adresa securității statului și democrației, emanat de persoane ale căror acțiuni au adus la declararea neconstituționalității unui partid, în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie”.

Lista tuturor persoanelor care au interdicția de a participa la scrutin va fi aprobată de CEC în baza informațiilor oferite de IGP, CNA, SIS și Procuratura Generală.

Amintim, deputatul neafiliat Marina Tauber, aleasă pe listele fostului partid ”Șor” și care acum este vizată într-un dosar privind finanțarea ilegală a fostei formațiuni, a fost înregistrată acum cinci zile în calitate de candidat independent la Bălți. Conform proaspetelor prevederi, Tauber urmează să fie exclusă din cursă.   

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.