VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Explozie la un gazoduct din Lituania care se leagă cu țările baltice de Polonia

O explozie uriaşă a avut loc vineri seară la gazoductul Amber Grid, situat în nordul Lituaniei şi care leagă ţările baltice de Polonia, ceea ce a dus la evacuarea unei localităţi din apropiere, scrie BBC.

Potrivit autorităţilor nu au fost victime, însă cei 700 de oameni din localitatea Valakelie, aflată în apropiere, au fost duşi la loc sigur. După explozie, flăcările s-au ridicat şi la 50 de metri înălţime, iar coloana de foc putea fi văzută de la 17 kilometri distanţă.

Alimentarea cu gaze a fost întrerutpă, iar pompierii s-au luptat timp de trei ore cu flăcările, care au fost stinse la ora 21:00.

Ministrul Apărării din Lituania, Artis Pabriks, a scris pe Twitter că va fi investigată cauza incidentului, adăugând că nu este exclusă varianta sabotajului.

Însă operatorul gazoductului spune că nu crede că a fost o mână criminală.

„După evaluarea iniţială nu vedem semnele unei mâini criminale, însă investigaţia va acoperi toate scenariile posibile", a declarat directorul gazoductului, Nemunas Biknius.

Gazoductul în care a izbucnit incendiul a fost folosit pentru a furniza gaz în nordul Lituaniei şi a-l transporta în ţara vecină Letonia. Din iunie 2022, Lituania a interzis importul de gaz rusesc, în contextul invadării Ucrainei de către Moscova.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.