VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Experți: Eficiența energetică este o necesitate, nu un moft

Fenomenul eficienței energetice nu mai este un obiectiv abstract, ci o realitate pe care o trăim. Opinia aparține directorului Alianței pentru eficiența energetică și regenerabilă (AEER), Irina Plis.

Potrivit expertei în energetică, criza din 2022, generată de războiul din Ucraina, a determinat populația Republicii Moldova și agenții economici să-și schimbe paradigma în privința consumului de energie și să investească în echipamente de producere a energiei din surse regenerabile.

Expertul în domeniul energeticii, Mihai Lupu, spune că în contextul creșterii tarifelor, eficiența energetică a devenit o necesitate. Oamenii trebuie să-și doteze locuințele cu echipamente de eficiență energetică, dar și să-și dezvolte abilitatea de a economisi energia, spune expertul.

„De multe ori se confundă termenii eficiență energetică și economie de energie. Dacă e vorba de o casă privată, unde oamenii deconectează lumina, fără a interveni în structura inginerească a casei sau a procura echipamente, aceasta este o economie de energie. Iar în cazul în care schimbăm un bec cu un alt bec cu o clasă de eficiență mai înaltă, este vorba de eficiență energetică. În ultimul timp observăm un trend de creștere a prețurilor la energie, iar aplicând o măsură de eficiență energetică, oamenii plătesc mai puțin pentru energie. Eficiența energetică este o necesitate, nu un moft”, a spus expertul Institutului de Energetică, Mihai Lupu, în cadrul emisiunii „Территория свободы”, citat de IPN.

În același context, directorul Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabilă spune că cetățenii Republicii Moldova au conștientizat importanța consumului rațional de energie, iar cererea pentru echipamentele de producere a energiei din surse regenerabile a crescut semnificativ.

„Fenomenul eficienței energetice nu este un trend nou pentru Republica Moldova. Despre eficiența energetică se vorbește demult și se depun eforturi în acest sens, în privința legislației, a politicilor publice, sunt multe proiecte de eficiență energetică. Deci, este un fenomen despre care anterior doar auzeam, iar acum este o realitate pe care o trăim. Este o necesitate, este un subiect de actualitate, mai ales în contextul creșterii tarifelor. Vedem că din anul 2022 crește cererea pentru tehnologiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cum ar fi bateriile solare. Oamenii au început să caute soluții pentru independență și eficiență energetică. Oamenii caută cum să-și reducă valoarea facturilor la energie electrică și gaz”, a spus directorul Alianței pentru Eficiența Energetică și Regenerabilă, Irina Plis.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2023, doar 6% din consumul de energie electrică reprezintă energia regenerabilă. 54% din aceasta este eoliană, 34% – energia fotovoltaică și câte 6% – energia hidro și pe bază de biogaz. Republica Moldova s-a angajat să crească până în anul 2030 ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile la minim 30% din consumul de energie electrică. 

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.