Tot mai mulți tineri preferă să-și facă studiile în una din instituțiile de învățământ din țară. Despre aceasta scrie pe blogul său expertul economic, Veaceslav Ioniță.
Potrivit expertului, dacă în 2015 doar 35,8% din tineri de vârsta 18-23 ani învățau în una din instituțiile de învățământ din țară, atunci în prezent ponderea lor a crescut până la 45,7%.
„Aceasta înseamnă o creștere a înclinației tinerii spre educație cu aproape 30%. În opinia mea acest fenomen pozitiv se datorează la doi factori: 1) pandemia din 2020, care a oprit mai mulți tineri acasă, 2) interesul sporit spre educație. Interesul sporit spre studii se manifestă la toate formele educaționale, dar în mod special se observă la colegii. Înclinația tinerilor de a merge la un colegiu din țară a crescut în prezent față de 2015 de 1,6 ori. În 2015 doar 6,1% din tineri mergeau la colegiu, iar în prezent ponderea lor a crescut până la 9,9%. Interesul față de școlile profesionale a crescu cu 25%. Ambele aceste forme de învățământ au fost cumva umbrite în ultimii ani, dar sperăm că eforturile de reformare a învățământului profesional și cel din colegii va da efectele dorite și tot mai mulți tineri vor alege această formă de pregătire pentru profesia aleasă”, precizează expertul.
Veaceslav Ioniță mai notează că interesul de a continua studiile în licee la fel a crescut în rândul tinerilor cu peste 50%.
„Interesul față de universități la fel a crescut cu 13%. Creșterea modestă în cazul universităților se datorează faptului că ele și așa erau ținta de bază a tinerilor, iar acum bucură faptul că tot mai mulți tineri pledează și pentru alte forme educaționale în special colegii. Dacă înclinația spre studii în prezent ar fi fost la fel ca în 2015, atunci numărul tinerilor care merg la una din instituțiile de învățământ din Moldova ar fi fost de doar 52 mii persoane, sau cu 27 mii mai puțin decât sunt în prezent”, a mai explicat expertul.
Totodată, Veaceslav Ioniță subliniază că vestea proastă este că tot mai puțin tineri rămân în țară.
„Dacă în 2015 în Moldova erau 254,5 mii tineri de vârsta 18-23 ani, atunci în prezent numărul lor s-a redus de 1,7 ori și constituie doar 146,3 mii persoane”, scrie expertul.