VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: Temperaturile ridicate din septembrie sunt influențate de mase de aer din nordul Africii

Temperaturile înalte care s-au stabilit pe teritoriul Republicii Moldova în luna septembrie sunt influențate de mase de aer uscate și calde care vin din partea de nord a Africii. Media termică a lunii este cu patru grade mai sus ca norma. Temperaturi comparabile au fost urmărite și în septembrie 1994, 2015, 2020.

Cea mai caldă luna septembrie a fost în 2020, când temperaturile au fost cu cinci grade mai sus ca norma, a precizat pentru IPN Tatiana Stamatova, șefa Direcției Meteorologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Căldură anomală s-a stabilit în a treia decadă a lunii septembrie. Începând cu 18 septembrie și până la ziua de astăzi se menține regimul termic cu șase grade mai sus ca norma, ceea ce se întâmplă o singură dată în 30 de ani. Ultima dată asemenea vreme caldă a fost în anul 1999.

Tatiana Stamatova a mai spus că temperaturile ridicate se vor menține până la fârșitul lunii, iar de duminică temperaturile vor reveni la valori normale. Însă, conform centrelor europene care fac prognoze lunare, pentru luna octombrie se așteaptă vremea caldă, mai sus ca norma.

Până la 30 septembrie, la Chișinău vor fi temperaturi de 27-28 de grade Celsius ziua, iar pentru noaptea sunt prognozate 13 grade Celsius. În sudul țării maximele ajung la 30 de grade.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.