Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat, în cadrul summitului NATO de la Washington, un acord de cooperare în domeniul securității, relatează IPN cu referire la DIGI24.
În special, documentul prevede înființarea unui punct focal național privind armele, utilizarea maximă a rutelor de transport și logistice românești, atât în proiecte pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung în procesul de reconstrucție a Ucrainei. „Ne alăturăm altor aliați și parteneri, prin continuarea angajamentului pe care ni l-am asumat prin Declarația G7 de la Vilnius”, a transmis Klaus Iohannis. „Acest acord se distinge prin puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre și va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE și NATO”, arată un comunicat al Kievului, citat de DIGI24.
Sursa reproduce opinia expertului în securitate națională Hari Bucur-Marcu, care comentând înțelegerea, a apreciat că odată cu semnarea acordului, România „intră în rând cu lumea” și a fost „cred că al 23-lea stat care semnează acest acord cu Ucraina. După o inițiativă care a pornit anul trecut, cândva prin iunie și care avea rolul a încuraja țările să aibă acorduri bilaterale cu Ucraina. De ce? Pentru că este foarte greu de obținut un consens, în condițiile în care Rusia este în continuare membru permanent al Consiliului de Securitate și este membru a OSCE etc”.
Solicitat în contextul că multe voci vorbesc despre varianta trimiterii de trupe în Ucraina, expertul a punctat că „Ucraina își apără teritoriul prin forțele proprii, dar cu ajutor cât se poate de mult și consistent din partea Occidentului, inclusiv a României. Și este firesc să fie așa. România, în urma acordului, ar putea apăra spațiul aerian ucrainean, spre exemplu, dar, în momentul de față, este exclusă trimiterea de trupe pe teritoriul statului vecin, din foarte multe motive”, a conchis expertul.