VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Expert, despre criza energetică: Dacă n-o să se învețe guvernul să comunice eficient cu Transnistria, atunci guvernarea va avea doar de pierdut

Dacă n-o să se învețe guvernul să comunice eficient cu Transnistria, guvernarea va avea doar de pierdut. De această opinie este analistul  în domeniul financiar-bancar și energetic, Sergiu Tofilat.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, analistul a comentat deplasarea unei delegații din stânga Nistrului în Federația Rusă pentru a discuta despre criza energetică.

Noi ne confruntăm acum, atât Moldova, cât și Transnistria, cu faptul că de la 1 octombrie Gazprom a redus livrările de gaz. Ei ne dau nouă doar 5,7 milioane de metri cubi pe zi, pe când în octombrie ne-ar trebui 8,1 milioane și în noiembrie – peste 11 milioane de metri cubi pe zi. Practic, ei ne dau aproape în jumătate.

Putin, de fapt, și-ar dori să deconecteze Moldova de la gaz, dar va avea de suferit și Transnistria și el nu vrea să-și asume acest lucru. Știți cum? „Russkie svoih ne brosaiut”, ceva în stilul acesta și el special limitează volumul de gaz și vrea ca guvernul de la Chișinău să decidă cine îngheață și cine primește gaz. Acesta-i scopul lui – să dea vina pe Chișinău. Acum, guvernul nostru înțelege că nu putem lăsa să înghețe oamenii din regiunea transnistreană și le dă un volum minim de gaz, ca oamenii să aibă căldură și lumină.

În același timp, a făcut propunere Tiraspolului cota noastră de gaz s-o dea la MoldGRES ca să producă energie electrică pentru noi, să nu luăm din Uniunea Europeană și să plătim 3-4 prețuri, dar noi vrem să știm că energia ceea produsă din gazul nostru n-o să fie furată, n-o s-o consume ei pentru alte scopuri. Și Tiraspolul nu vrea să livreze, vrea să dea în jumătate din ceea ce cerem noi și în așa caz noi nu putem să mergem pe mâna lor.

Ei primesc gaz fix atâta cât le trebuie ca să nu înghețe, să aibă energie, dar mai mult – scuzați, nu putem să facem și noi binefaceri. De aceea transnistrenii pot să se plângă, dar ei trebuie să fie corecți și să spună: „Noi ne confruntăm cu un deficit de gaz nu din cauza Moldovei, ci din cauza faptului că Gazprom nu ne dă, la indicația lui Putin”. Și atunci las’ să se ducă la Putin și să ceară mai mult gaz”, a comentat Tofilat.

Totodată, Sergiu Tofilat a subliniat că dacă Chișinăul nu se va înțelege cu Tiraspolul și nu vor găsi un numitor comun, atunci această iarnă va fi foarte complicată.

Sunt diverse scenarii, eu o să mă rezum la două aspecte. Primul – nu este clar dacă Gazprom va continua să mențină acest volum de gaz, 5,7 milioane de metri cubi pe zi, și al doilea – nu-i clar dacă autoritățile transnistrene sunt sau nu dispuse să colaboreze cu Chișinăul, având în vedere că noi depindem unii de alții și suntem în aceeași barcă. Dacă o să ne certăm și n-o să găsim un numitor comun, iarna va fi grea; dacă o să găsim limbaj comun și o să ne unim eforturile, eu cred că noi o să trecem de iarnă mai ușor”, a explicat Tofilat.

De asemenea, analistul a venit cu un îndemn către guvernarea PAS:

Pentru cetățeni vreau să spun că, da, noi suntem într-o situație de război și crize au mai fost, eu sper că se va termina și această criză, noi am trecut prin mai multe situații complicate, cel mai mult în ‘98-‘99. Crize au mai fost, ne vom descurca, e important să trecem cu cheltuieli minime. Îndemnul meu este mai mult către guvernare. Avem și noi rude, prieteni, care s-au născut în regiunea transnistreană, mai primim informații.

La momentul actual, Republica Moldova nu a numit o persoană responsabilă de negocieri cu Transnistria și vin tot felul de șmecherași care spun că „eu sunt de partea președinției, dar eu sunt de partea la minister, dar eu sunt de partea lui cutare și lui cutare” și încearcă să profite de această situație. Primul lucru: noi trebuie să numim o persoană responsabilă care să comunice cu Tiraspolul, doi: acolo sunt un șir de probleme care trebuie discutate – și legate de Uzina metalurgică, și pe energie, și pe gaz, și pe funcționarea sistemului bancar, deci sunt o sumedenie de întrebări și când se duce vicepremierul la negocieri, el trebuie să aibă răspuns la fiecare din ele. Și cel mai important – comunicarea publică.

Tare mult sper că guvernul va anunța care sunt condițiile, ce ofertă a făcut Chișinăul Tiraspolului: cât gaz vă dăm pentru asta și cât gaz vă dăm pentru asta, pentru că noi informație nu avem. Și o luăm de unde? Din presa transnistreană. Foarte frumos! Dar de ce nu ne-o spune nouă Chișinăul? Să spună clar că noi am propus cota de gaz care este a Moldovei s-o dăm la Cuciurgan și așteptăm de la dânșii așa cantitate de energie, Tiraspolul spune că ne dă în jumătate. Și atunci, noi să știm clar cine este responsabil.

Lucrul acesta nu se face și noi pierdem războiul informațional și, pur și simplu, mass-media și propaganda rusă ne subminează încrederea în actuala guvernare. Dacă n-o să se învețe guvernul să comunice eficient, guvernarea va avea de pierdut”, a declarat acesta.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.