VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert constituțional: În cazul interzicerii Partidului „ȘOR”, cei 6 parlamentari își vor continua mandatele

Eventuala interzicere a Partidului „ȘOR” în R. Moldova nu va perturba activitatea actualului Parlament de la Chișinău. Declarația îi aparține expertului în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, fost judecător al Curții Constituțional care a precizat pentru Ziarul Național că o asemenea decizie nu anulează voința alegătorilor și, prin urmare, cei șase deputați ai Partidului „ȘOR”, inclusiv liderul fugar al formațiunii, Ilan Șor, care nu a participat niciodată la ședințele acestei legislaturi, își vor continua mandatele ca deputați neafiliați.

„Aici trebuie reieșit din spiritul Constituției și al legii. Dacă Partidul Șor va fi scos în afara legii, și sunt toate motivele pentru acest lucru, deputații continuă să-și exercite mandatul lor, pentru că scoaterea partidului în afara legii nu anulează voința electoratului care a votat pentru ei. Numai că, în acest caz, ei nu vor fi în componența unei fracțiuni, dar vor fi independenți. Ei își vor continua mandatul până la sfârșit sau până la alegeri anticipate în calitate de deputați neafiliați”, a spus Nicolae Osmochescu.

Ministerul Justiției anunță astăzi că a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care va solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor. Sesizarea va fi expediată la Guvern, pentru a fi examinată la ședința de mâine, 9 noiembrie a cabinetului de miniștri.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco susține că în conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, sunt neconstituţionale.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.