VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Experiența Lituaniei în reformarea agriculturii, oferită demnitarilor și experților de la Chișinău

Lituania exporta în Federația Rusă peste 70 la sută din producția agricolă înainte de a adera la UE, în 2004. Statutul de țară-candidată în perioada de preaderare i-a oferit însă mari posibilități de a-și reorienta substanțial livrările peste hotare, astfel încât după integrarea în UE, țara baltică exporta în Rusia doar 30% din produsele sale agricole, noua piață devenind cea comunitară.

Sunt doar câteva dintre exemplele și experiențele Lituaniei oferite de oficiali de la Vilnius în cadrul unei întrevederi cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Demnitarul moldovean a discutat cu delegația lituaniană despre reformele inițiate în sectorul agricol din Moldova și despre condițiile ce urmează să fie realizate pentru a avansa în procesul de aderare la UE.

Din cadrul delegației de la Vilnius a făcut parte Kazys Starkevicius, ex-ministru al Agriculturii, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, și Ausrys Macijauskas, președintele Asociației cultivatorilor de cereale  din Lituania.

”Oficialii și-au împărtășit experiența  acumulată în perioada de preaderare, au vorbit despre erorile comise în acest proces, de asemenea, au informat despre proiectele și programele realizate de Lituania în perioada, când țara avea statut de stat-candidat de aderare la UE, cât și despre beneficiile procesului de integrare europeană pentru sectorul  agricol”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Demnitarii europeni au precizat că pentru o avansare este necesară crearea unei legislații în perioada de tranziție, care să corespundă cu modelul agriculturii  din UE.

”Un alt aspect important, care trebuie adus în concordanță cu realitățile din sector, ține de statistica indicatorilor din agricultură, deoarece  de corectitudinea acestora va depinde subvenționarea agricultorilor. Totodată, oficialul lituanian a menționat, că până la aderarea la UE 70 la sută din producția agroalimentară era exportată în Rusia, iar după aderare, doar 30%. Competitivitatea din sector a creat oportunități reale pentru a penetra mai ușor piața europeană”, se mai arată în comunicat.

La rândul său, Vladimir Bolea a confirmat că, în prezent, sunt întreprinse măsuri pentru a racorda legislația națională la cerințele UE.

”Suntem conștienți, că până a ajunge membri UE este necesar să muncim mult, să  finalizăm procesul de înregistrare  al terenurilor agricole, să convingem agricultorii că cooperarea le va asigura doar beneficii. La bază va fi luat  modelul Camerelor agricole din Austria. Obiectivul nostru este să dezvoltăm satele, să creăm locuri de muncă în mediul rural, să dezvoltăm sectoarele care pot crea valoare adăugată. Vom pune accent în continuare pe dezvoltarea asociațiilor profesionale”, a adăugat Vladimir Bolea.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.