VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-președinte CEC: Trebuie să ne întărim capacitățile de promovare a politicii vectorului proeuropean în Găgăuzia

„Rezultatele alegerilor din Găgăuzia demonstrează că noi ar trebui să ne întărim capacitățile de promovare a limbii române, de promovare a politicii vectorului proeuropean în UTA Gagauz-Yeri”. Această opinie a fost exprimată de ex-președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.

Potrivit lui Iurie Ciocan, partidul de guvernare ar trebui să discute cu oamenii din Găgăuzia astfel încât aceștia să înțeleagă că drumul R. Moldova este în marea familie europeană.

În momentul în care ai un politician care va avea o politică ostilă, ori o politică de conservare a situației actuale, atunci noi ca și autorități centrale, ca și Republica Moldova noi suntem în drept să mergem să comunicăm direct cu oamenii, să oferim asistență directă oamenilor, să mergem până la acei părinți cu copii care își doresc să învețe limba română, să le oferim această posibilitate, să le oferim posibilitate să meargă la studii în România, să aibă burse și pentru Uniunea Europeană, și pentru România, să înțeleagă că astăzi au un drum mai bun, ori un iluminat stradal mai bun, ori o școală reparată anume grație fondurilor venite din Uniunea Europeană. Lucrurile acestea nu s-au valorizat, lucrurile acestea trebuie explicate, trebuie aduse la cunoștință, cu acțiuni politice noi trebuie să continuăm această activitate. Este o luptă, este o luptă politică, nu o luptă corp la corp, dar este o luptă politică, cu argumente, cu puterea cuvântului, cu puterea faptei noi trebuie să luptăm pentru acești oameni, pentru că decizia până la urmă o iau politicienii, oamenii sunt în mare parte manipulați”, a declarat Iurie Ciocan.

Fostul președinte CEC susține că autoritățile au o politică mai slabă în raport cu opoziția.

Puterea noastră de a comunica cu cetățenii este în mâinile noastre, deci nu sunt oponenții noștri politici atât de tari, cât noi avem o politică mai slabă decât a lor și argumentele noastre la momentul actual, trebuie să recunoaștem, au fost mai slabe. Atâta timp cât noi vedem că oamenii, inclusiv prin sondaje, dau vot de încredere și Partidului „Șor”, și Partidului Socialiștilor, care au politica pe care o au, înseamnă că cei care pledăm pentru aderarea la Uniunea Europeană, pentru un viitor european în Republica Moldova nu suntem suficient de convingători, din păcate”, a precizat Ciocan.

Reamintim că candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, și candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, Grigorii Uzun s-au situat pe primele la scrutinul pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, pe 30 aprilie, și se vor duela în turul doi, pe 14 mai. Rapoartele financiare analizate de Mold-Street arată că Guţul a cheltuit în patru săptămâni de campanie circa 1,8 milioane lei, mai mult cu aproximativ 230.000 lei, decât ceilalţi şapte contracandidaţi luaţi împreună. Bugetul electoral al candidatei Partidului Şor a fost de șapte ori mai mare decât cel al liderului primului tur, Grigorii Uzun, de două ori mai mare decât a cheltuit Victor Petrov – care s-a clasat pe locul trei şi de 10 ori mai mare decât bugetul lui Dmitrii Croitor. 

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.