VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-ministrul Agriculturii: Autoritățile trebuie să acorde o atenție sporită sectorului agricol aflat în impas

Fostul ministru al Agriculturii Nicolae Ciubuc, vicepreședinte al PSDE susține că agricultura este un sector strategic pentru Republica Moldova, iar autoritățile trebuie să acorde o atenție sporită acestui sector. Potrivit lui, domeniul agricol din țara noastră este afectat de războiul din Ucraina, criza energetică, prăbușirea prețurilor și seceta din anul trecut, iar autoritățile trebuie să examineze situația agricultorilor și să intervină pentru a depăși această perioadă dificilă.

În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Nicolae Ciubuc a declarat că contribuția agriculturii la Produsul Intern Brut (PIB) a R. Moldova este de 11%, iar 20 la sută din populație, preponderent din mediul rural, este încadrată în sectorul agricol.

„Trebuie să constatăm că agricultura ca un domeniu extrem de important al economiei naționale necesită o atenție sporită din partea autorităților. Agricultura ocupă un loc semnificativ, peste 11% din Produsul Intern Brut, agricultura rămâne a fi unul dintre cei mai importanți angajatori în economia Republicii Moldova, peste 20 la sută din populație este încadrată în sectorul agricol. Dincolo de activitatea economică, aceasta reprezintă și o conotație sau reprezintă și o importanță socială, cum spuneam, reieșind din faptul că în mediul rural marea parte lucrează în acest sector, satele noastre care sunt cumva construite și există datorită agriculturii, de aceea în ce măsură statul la ziua de astăzi valorifică, eu cred că întotdeauna a fost loc de mai bine, și acum, și anterior”, a declarat Nicolae Ciubuc.

Ex-ministru Agriculturii susține că lipsa discuțiilor dintre autorități și agricultori a generat nemulțumiri în rândul fermierilor. Ciubuc și-a exprimat regretul că s-a ajuns la situația când se protestează în condițiile în care agricultorii sunt în plin proces de începere a campaniei de recoltare a producției agricole.

Fostul ministru afirmă că restanțele statului față de producătorii agricoli sunt istorice, acestea s-au acumulat pe parcursul mai multor ani și este o „breșă a statului prin care nu reușește să soluționeze problema calculării și achitării TVA diferențiate pe diferite categorii de produse”.

„Ceea ce contează în astfel de situații, contează dialogul, contează cooperarea, discuțiile care trebuie să fie axate pe problemele agricultorilor la o masă de dialog, nu în studiouri, nu pe diferite platforme de ordin politic, dar pragmatic, pe baza problemelor și pe baza unor soluții care trebuie identificate. Dacă facem o paralelă cu tot ceea ce se întâmplă în sectorul agricol la ziua de astăzi, într-adevăr, războiul, criza energetică, seceta din anul trecut au afectat grav sectorul agricol, suntem practic după un an greu, 2022, cu foarte multe provocări, suntem în continuare afectați de prețurile înalte la inputuri care au fost suportate de agricultori la cultivarea culturilor în primul rând de toamnă, din toamna anului trecut, lipsa sau restanțele la subvenții față de producătorii agricoli. Eu urmăresc atent evoluția acestui dialog și vreau să vă zic că din toamna anului trecut mai multe promisiuni care au fost lansate, din păcate, nu au fost realizate, una doar care a fost legată de restituirea TVA-ului în cont, acea lege care a fost adoptată anul trecut, dar, din păcate, din cauza anumitor virgule care existau în această lege nu a produs efectele dorite”, a precizat Ciubuc.

Nicolae Ciubuc este de părere că protestele fermierilor sensibilizează autoritățile și pun o mai mare presiune, iar acest lucru va impune guvernarea la identificarea mai rapidă a unor soluții.

Menționăm că reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” care au pus pe pauză protestele inițiate săptămâna trecută, au cerut Guvernului sprijin pentru a evita falimentarea agricultorilor mici și mijlocii. În caz contrar, fermierii amenință cu organizarea unui protest de amploare la 19 iunie.

Printre revendicările Asociației „Forța Fermierilor” se regăsesc: interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, oferirea compensațiilor de cel puțin 3.000 de lei la hectar, achitarea urgentă a datoriilor la subvenții, obligarea Portului Giurgiulești să exporte, prioritar, producție agricolă din Republica Moldova.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că pe 20 iunie va întreprinde o vizită la Bruxelles unde va cere structurilor europene ajutor financiar pentru fermieri.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.