„O reformă care nu este concepută bine sau care nu este dusă până la capăt, se transformă în antireformă și nu poate să aducă decât la rezultate inverse”. O spune ex-șeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Ceslav Ciobanu.
În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, ex-ambasadorul a subliniat că interesele de partid, personale și ambițiile reprezintă un obstacol în calea promovării reformelor adevărate.
„Adesea reformele se transformau pur și simplu în semi-reforme, o reformă care nu este concepută bine sau care nu este dusă până la capăt, ea se transformă în antireformă și nu poate să aducă decât la rezultate inverse la acelea care erau. Poate și multe altele, inclusiv conflictul nostru cu Transnistria, conflict de 30 și ceva de ani, dar noi trebuie să privim lucrurile într-un mod realist. N-ar fi fost acești 30 de ani cu reforme, cu semi-reforme, cu nevoi, cu mișcări înainte și înapoi, nu sunt sigur că ar fi fost ceva mai mult decât se întâmplă în multe state post-sovietice astăzi. Noi am făcut ceva, Chișinăul este diferit de ceea ce a fost, deci este un rezultat, nu s-au început reformele ieri sau alaltăieri, mișcarea aceasta, tranziția aceasta anevoioasă spre o democrație, o lume pentru noi total misterioasă și necunoscută, mișcarea de la o economie centralizată, planificată la una de piață, de la care fiecare aștepta peste noapte dividende, îmbogățire ș.a.m.d. fără eforturi mari…”, a explicat Ciobanu.
Totodată, fostul ambasador a subliniat în orice reformă este necesară o logică, o consecutivitate. Ceslav Ciobanu este de opinia că R. Moldova n-ar fi primit niciun ajutor din partea UE și SUA dacă acești parteneri nu ar fi crezut că R. Moldova se poate schimba și moderniza.
„Occidentul, Uniunea Europeană, Statele Unite tot timpul vedeau în noi un partener, aveau încredere în ceea ce declarăm, studiau, urmăreau cu atenție ceea ce facem și vă asigur că dacă n-ar fi fost făcută privatizarea conform schemelor și standardelor acceptate, conform legislației, conform practicilor avansate, Occidentul nu ar fi acordat niciun fel de ajutor. Și nu-i vorba numai despre privatizare, e vorba de toate reformele care s-au făcut și se fac până acum. Dar în cazul la care vă referiți dvs., da, au fost declarații goale, care, de fapt, nu s-au adeverit prin acțiuni concrete. Deci erau, pe de o parte, declarații, pe de altă parte, erau interese personale care au prevalat și prevalau și au dus economia în impas, iar de economie depinde foarte mult cum alte instituții, alte ramuri se vor dezvolta”, a mai spus ex-ambasadorul.