Moscova dintotdeauna a fost interesată să rezolve problema transnistreană în favoarea sa, în strictă conformitate cu interesele sale geopolitice, dar acest lucru nu-i convine nici Republicii Moldova, nici partenerilor noștri occidentali, care nu doresc o soluționare politică după planurile Kremlinului. De această părere este Anatol Țăranu, comentator politic, doctor în istorie, fost ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.
Potrivit lui, acum Moscova este interesată nu atât de soluționarea politică a conflictului, cât de începerea dialogului în formatul „5+2”, ceea ce i-ar permite să străpungă izolarea internațională în care se găsește.
„Moscova dintotdeauna a fost interesată să rezolve problema transnistreană în favoarea sa, în strictă conformitate cu interesele sale geopolitice, dar acest lucru nu-i convine Republicii Moldova, inclusiv partenerilor noștri occidentali, care nu au de gând să participe la o soluționare politică după planurile Moscovei și în aceste condiții desigur că nu există posibilități de soluționare politică, adică de elaborare a unui statut al Transnistriei în componența Republicii Moldova, în conformitate cu interesele noastre naționale, iar Moscova este interesată acum nu atât de soluționarea politică a conflictului, cât de începerea dialogului în formatul „5+2”, ceea ce i-ar permite ei să străpungă acea izolare internațională în care se găsește. Pentru Moscova ar fi foarte convenabil acum să se așeze la masa de negocieri împreună cu Statele Unite, cu Uniunea Europeană, cu Ucraina”, menționează Țăranu.
Potrivit lui, Moscova solicită reluarea negocierilor în formatul „5+2 deoarece dorește să se afle la o masă de negocieri cu actori internaționali care au izolat Federația Rusă din cauza invaziei în Ucraina.
„Pentru Rusia este important ca acei actori internaționali care astăzi izolează Rusia în plan internațional, invers, să accepte să se așeze cu ei la o masă de negocieri. De aici această presiune care vine din partea Moscovei, presiune diplomatică – haideți să începem să negociem în formatul „5+2”. Ei impun și Tiraspolului, care se găsește sub un control total al Moscovei, ca și el să pedaleze ideea reluării negocierilor în formatul „5+2”, dar desigur că toți ceilalți participanți la acest format foarte bine înțeleg care sunt adevăratele interese ale Moscovei și, deocamdată, formatul „5+2” este mort”, a afirmat fostul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.
Totodată, expertul susține că Rusia este interesată să mențină tensionată situația din regiunea transnistreană ca nu cumva ucrainenii să-și scoată de aici soldații și să-i trimită pe frontul de Est: „Acesta este, de fapt, interesul Moscovei astăzi, care în mod indirect favorizează interesele sale în războiul din partea de est a Ucrainei”.