VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Evaluarea Comisiei Vetting: Nouă procurori anticorupție și-au dat demisia

Nouă procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) au înaintat cereri de demisie, după ce au fost notificați despre inițierea procesului de evaluare externă. Despre aceasta anunță Procuratura Generală.

În legătură cu notificarea despre inițierea procesului de evaluare externă a procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, până la această oră, la Procuratura Generală au fost înregistrate cereri de demisie din partea a 9 procurori”, se arată în comunicat.

Menționăm că recent, în cadrul unei emisiuni televizate, Ion Munteanu a menționat că procurorii integri ar putea pleca din funcții pentru că în trecut, până a fi mărite salariile, au trăit din surse financiare pe care nu le pot dovedi – ceea ce este o condiție obligatorie a evaluării de vetting.

Cu toate acestea, procurorul general a comunicat că, până acum, nu se atestă o plecare masivă din sistem. 

Amintim că la data de 24 mai, Comisia de Evaluare a Procurorilor a inițiat evaluarea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, în conformitate cu legea nr. 252/2023 și a Regulamentului Comisiei. Legea menționată prevede evaluarea în mod prioritar a procurorilor din cadrul PA. Astfel, lista procurorilor anticorupție care urmează a fi supuși evaluării a fost transmisă Comisiei de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Comisia a solicitat procurorilor notificați să depună în termen de 20 de zile declarația de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, inclusiv lista persoanelor apropiate care activează în sistemul judecătoresc, procuratură și serviciul public. Totodată, subiecții urmează să completeze și să expedieze un chestionar privind integritatea etică.

După recepționarea acestor documente, Comisia va demara acumularea informațiilor suplimentare prin accesarea sistemelor informaționale relevante și expedierea solicitărilor de informații suplimentare. În urma analizei informațiilor acumulate, Comisia va comunica participanților la evaluare eventualele dubii identificate, după care stabilește o audiere publică. Ulterior, un raport privind promovarea sau nepromovarea evaluării este transmis Consiliului Superior al Procurorilor, care urmează să ia decizia finală.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.