VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Europa umple golul lăsat de SUA: Ajutorul european pentru Ucraina crește semnificativ în 2025

Ajutorul acordat Ucrainei de țările europene a crescut semnificativ în primele luni ale anului 2025, compensând retragerea sprijinului din partea noii administrații americane conduse de Donald Trump, potrivit unui raport publicat luni de Institutul german de cercetare Kiel, citat de France Presse.

„Europa face mai mult decât să compenseze retragerea ajutorului american”, a transmis institutul, care monitorizează constant sprijinul militar, financiar și umanitar oferit Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022.

Deși Statele Unite, anterior principalul donator al Ucrainei, nu au mai anunțat un nou pachet de ajutor de la începutul lunii ianuarie, Kievul a primit între ianuarie și aprilie 2025 mai mult sprijin decât media din aceleași luni în anii precedenți.

- Advertisement -

Creșterea ajutorului european este condusă de un grup restrâns de țări, printre care se remarcă statele nordice și Regatul Unit. În schimb, Germania, Italia și Spania au redus semnificativ contribuțiile, o tendință catalogată drept „surprinzătoare” de către economistul Christoph Trebesch de la Institutul Kiel.

Până la 30 aprilie 2025, Ucraina a primit un total de 294 de miliarde de euro din cele 405 miliarde promise, dintre care 140 de miliarde reprezintă ajutor militar, 133 miliarde ajutor financiar și 21 miliarde ajutor umanitar.

Pentru prima dată din iunie 2022, Europa, inclusiv Regatul Unit, a depășit Statele Unite în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei — 72 de miliarde de euro față de 65 de miliarde din partea americanilor.

Uniunea Europeană și statele membre rămân principalul bloc donator, cu 131 de miliarde de euro deja alocate sau livrate, urmate de SUA (115 miliarde de euro) și Regatul Unit (19 miliarde de euro).

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.