VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Eugen Tomac: Cei de la Tiraspol sunt de o lașitate ieșită din comun. Vor fi primii care fug de acolo dacă escaladează conflictul

Liderii de la Tiraspol sunt de o lașitate ieșită din comun, vor fi primii care fug de acolo dacă conflictul din Ucraina va escalada”. De această opinie este europarlamentarul român, Eugen Tomac.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, politicianul este convins că transnistrenii se tem mult mai mult decât cei de la Chișinău de escaladarea conflictului în această zonă.

În cel mai puțin optimist scenariu, la Chișinău, dar vor fugi cât vor vedea cu ochii. Nu știu unde se vor refugia, dar sunt primii cărora le este frică de acest conflict, pentru că ei au speculat această situație, de fapt, prin care Rusia i-a încurajat să mențină artificial o zonă unde s-au spălat bani, unde s-a făcut trafic cu de toate. La ora actuală evident că spun ceea ce le transmite Moscova, dar eu sunt absolut convins că cei de la Tiraspol se tem mult mai mult decât cei de la Chișinău de escaladarea conflictului în această zonă. Și faptul în sine, că după mici incidente destul de provocatoare, care au avut loc în primăvara acestui an în Republica Moldova, în zona transnistreană, am văzut cum la câteva ore cum coloane întregi de oameni fugeau din acea zonă. Deci, nimeni nu vrea să își piardă viața într-un război absurd, un război fără sens. Nu există nicio miză serioasă, decât orgoliul aproape diabolic pe care îl are Putin de a încerca să rescrie istoria URSS, lucru pe care nu-l mai poate face”, a subliniat europarlamentarul.

Totodată, Tomac declară că războiul creează noi premise de soluționare a conflictului transnistrean.

Din punctul meu de vedere, ziua în care se poate rezolva conflictul transnistrean și fără Rusia se apropie mult mai repede decât își poate imagina oricine. Cei de la Tiraspol vor fi primii care vor dispărea pur și simplu de acolo, pentru că de-a lungul timpului vedem ce s-a întâmplat cu foștii politruci de acolo și care le-a fost soarta de la Smirnov încoace. Evident că ei sunt conștienți că, oricât li s-ar garanta, o fugă în Federația Rusă nu-i salvează.

Criza energetică nu știu dacă poate, dar criza de securitate evident că creează noi premise pentru soluționarea conflictului transnistrean. În primul rând, pentru că ucrainenii sunt foarte determinați să elimine orice influență și orice provocare în zonă și au tot interesul să susțină Chișinăul în rezolvarea acestei chestiuni, care poate fi rezolvată pașnic prin convingerea celor de la Tiraspol să își caute o nouă preocupare,” a punctat politicianul.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.