VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Energocom a rambursat integral tranșa a doua din împrumutul de la BERD

SA Energocom informează, marți, 8 august, că a rambursat integral tranșa a doua în valoare de 200 mln. de euro din împrumutul contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Tranşa respectivă fost accesată la începutul anului, fiind scadentă în octombrie curent, și a fost rambursată anticipat la 7 august.

Împrumutul în valoare totală de 300 mln. de euro, contractat pentru realizarea Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, a fost utilizat de Energocom în perioada 17 octombrie 2022 – 10 ianuarie 2023 pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și crearea stocurilor strategice.

Potrivit Energocom, pentru realizarea proiectului au fost desfășurate 130 de runde de licitații, organizate conform regulilor BERD, în cadrul cărora au fost achiziționate peste 300 mln. m3 de gaze.

Împrumutul este de tip revolving și poate fi utilizat de SA Energocom, la necesitate, pentru o perioadă de trei ani.

Întreprinderea anunța anterior că au fost achiziționate peste 300 milioane metri cubi de gaze, în cadrul a 130 de runde de licitații conform regulilor BERD, cu participarea observatorilor din partea instituțiilor de drept, corpului de control al prim-ministrului, dar și ai societății civile.

În iunie 2022, BERD a anunțat despre acordarea Republicii Moldova a unui împrumut în valoare de 300 de milioane de euro pentru sporirea securității energetice, prin achiziționarea de rezerve strategice de gaze pentru complementarea celor furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.