Elon Musk a anunţat luni că compania sa Neuralink a montat duminică primul cip cerebral unui pacient relatează Reuters. Musk a scris pe propria sa rețea de socializare X (fostă Twitter) că primele rezultate ale dispozitivului implantat „arată o activitate neuronală promiţătoare”.
Cu sediul în California, Neuralink a primit în luna mai undă verde din partea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA). Implantul de mărimea unei monede, a fost deja plasat în creierul unui macac, care a reuşit să joace jocul video „Pong” fără controler sau tastatură.
„Primele rezultate arată o activitate neuronală promiţătoare”, a scris Elon Musk pe X, despre implantul cipului la pacientul uman, care se recuperează bine.
Ambiţia lui Elon Musk este, de asemenea, de a face ca implantul său să fie disponibil pentru toată lumea, pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele şi, după spusele sale, pentru a limita „riscul pe care îl reprezintă inteligenţa artificială pentru civilizaţia noastră”.
Studiul Neuralink foloseşte un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfaţă creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenţia de a se mişca. Obiectivul iniţial este de a permite oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor. Testele sunt planificate să dureze șase ani.
Musk nu a dezvăluit detalii cu privire la pacient, dar, în luna septembrie, când Neuralink a anunțat că recrutează participanți la studiu, după ce a primit aprobarea legală de a face astfel de teste pe oameni, căuta o persoană care suferă de tetraplegie, o afecțiune care constă în paralizia parțială sau totală (în funcție de stadiul bolii) la nivelul membrelor și, uneori, a gâtului, a umerilor sau chiar a mușchilor capului, din cauza deteriorării măduvei sau a creierului.
Primul produs de la Neuralink ar urma să se numească Telepathy, a declarat Musk într-o postare separată pe X.