VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Eliberarea Herson, cea mai mare înfrângere a lui Putin, de la începutul războiului

Jumătatea vestică a regiunii Herson, cea din dreapta Niprului, și orașul Herson, singura capitală regională cucerită de ruși după începerea operațiunilor militare, sunt acum eliberate, iar Armata Ucraineană a început filtrarea pentru depistarea soldaților ruși uitați sau, eventual, rămași cu intenție. 

Publicația The Washington Post titrează că pierderea orașului Herson zdrobește obiectivele de război ale lui Putin în Ucraina. Deși forțele ruse controlează în continuare regiunea care face parte din râvnitul pod terestru, între Rusia continentală și Crimeea anexată ilegal, pierderea capitalei regiunii este o lovitură uluitoare după declarațiile repetate și înflăcărate ale personalităților de la Moscova că Rusia va rămâne în Herson pentru totdeauna”.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, vineri la ora 5 dimineața a fost încheiată retragerea a 20 de mii de oameni și 3500 de echipamente militare.

Vineri seara, 11 noiembrie Podul Antonovski de la Herson a fost distrus, dar nu este clar dacă rușii l-au aruncat în aer pentru a opri înaintarea ucraineană și în stânga Niprului (improbabilă în această fază) sau dacă ucrainenii sunt cei care l-au distrus, bombardând coloanele ruse în retragere.

Consilierul prezidențial ucrainean Aleksei Arestovici spune că rușii s-au retras mai repede decât programaseră, tocmai din cauza distrugerii podului, pe care ei aveau oricum de gând să îl arunce în aer: „Explozia majoră de pe pod a fost fie cauzată de o rachetă HIMARS care a lovit o coloană de susținere a podului, fie de explozia unui camion încărcat cu muniții în timp ce traversa podul, fie de explozia unei încărcături puse chiar de ruși, care aveau de gând să-l detoneze mai târziu. Prăbușirea unei părți a podului a distrus și pontonul făcut din feriboturi de lângă el. Acela a fost momentul (nr, joi seara) în care forțele ucrainene au trecut liniile rusești de apărare din Kisilhovka și au înaintat până în periferia orașului Herson”, a povestit Arestovici.

ISW consideră că rușii nu aveau când să retragă toți oamenii și echipamentele, iar în dreapta Niprului au rămas probabil contingente de soldați ruși, împrăștiați în întreaga regiune, și care încearcă să se retragă. Alți soldați au rămas în urmă pentru a încerca să desfășoare activități partizane, dar în grupuri mici, mai arată ISW.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.