UE – principala piață de export, digitalizarea activității companiilor locale și lansarea noilor forme de activități economice, precum start-upurile și comerț electronic. Sunt câteva dintre cele mai importante aspecte prevăzute în Programul național pentru promovarea antreprnoriatului 2023-2027, document aprobat azi de Guvern.
Scopul Programului PACC 2027 este îmbunătățirea mediului de afaceri, și ajustarea acestuia la cerințele economiei moderne, în special pieței principale de export pentru Moldova – UE. Prin acest program se dorește creșterea productivității companiilor locale pentru condiții mai bune pentru angajații și competitivitatea mai puternică, creșterea numărului de întreprinderi și reducerea cotei economiei informale, dezvoltarea sustenabilă a economiei prin promovarea femeilor, tinerilor, diasporei și vârstnicilor.
”Elemente inovaționale includ dezvoltarea pieței de capital și accesul antreprenorilor la noi forme de finanțare, stimularea noilor forme de activitate economică, precum start-up-urile și comerț electronic; direcționarea dezvoltării economice spre practicile și finanțarea verde, promovarea grupurilor subreprezentate (femei, tineri, diaspora, etc.) în antreprenoriat, precum și consolidarea infrastructurii de suport (companii de consultanță și instruire, acceleratoare, huburi, incubatoare, parcuri specializate) și promovare culturii antreprenoriale”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Costul total pentru implementarea Programului în anii 2023-2025, se estimează la 828 de milioane de lei, dintre care 635 de milioane – din bugetul de stat.